Facebook YouTube
Регистрация

Оман и община Самоков мислят как да рестартират "Супер Боровец"

Новината за инвестиции от 800 млн. евро в курорта дойде изненадващо на фона на това, че за последните две години по проекта реално не е имало строителство

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.02.2010, Автор: Деян ТОДОРОВ
[1899 прочитания]
Проектът за развитие на курорта Боровец, който беше ударен от финансовата и икономическата криза, влиза в нова фаза на договаряне между акционерите, които включват Държавния резервен фонд на Султаната Оман, разпродаващата се инвестиционна компания Equest Investments Balkans,общината и строителната фирма "Главболгарстрой".

Неназован представител на султаната беше цитиран от световната информационна агенция "Ройтерс" да казва, че арабската страна ще инвестира над 800 млн. евро в курорта, най-високата сума, споменавана до момента.
Оценките за инвестицията започнаха от около 150 млн. евро през 2004 г., когато се разработваше устройството на територията, и набъбнаха до 500 млн. евро към 8 октомври 2007 г., когато се направи първата му копка.

Сега правителственият представител, близък до проекта, е казал още, че той трябва да завърши до 2012 г., очевидно при твърде сгъстен график, ако се има предвид, че времето от първата копка досега е изгубено, без да е извършено съществено строителство. Нещо повече, Equest, компанията, която държи около една трета от дружеството, създадено да реализира проекта, обяви пред инвеститорите си пак миналата седмица, че "настоящият икономически и финансов климат правят малко вероятни каквито и да било незабавни решения за бъдещите планове за този потенциален ски курорт".

Самата EIB, която е мажоритарен собственик на веригата за търговия с бяла и черна техника в Югоизточна Европа TechnomarketDomo и купи бизнеса с почистването на София, на практика беше изкупена от същия държавен фонд на Оман, който е неин партньор в проекта за разширението на Боровец. Така че решенията за бъдещите инвестиции се концентрират в ръцете на управляващите арабската държавна инвестиционна компания.

Кметът на Самоков Ангел Николов показа, че не е щастлив от липсата на движение по проекта, станал известен като "Супер Боровец". В дружеството "Рила-Самоков 2004" общината е собственик на една четвърт от капитала заради участието си с около 2000 декара земя в учредяването му. Според публикации в медии той е подготвил алтернативен план на т.нар. "Супер Боровец", но пред "Строителство Градът" беше категоричен, че не поставя ултиматуми на партньорите си.
Николов посочи все пак, че планът за курорта обхваща територия от 6000 декара и "има достатъчно място, ако някой не желае да работи, да мислим за алтернативен проект".
Неговата цел по думите на кмета е в общината да влязат инвестиции и курортът да бъде разширен на практика. Ангел Николов работи за тази кауза много преди да стане кмет и беше един от хората, които форсираха проекта в последните няколко години.

Според проекта за курортно-туристическа локализация "Самоков - Боровец - Бели Искър", както е точното име на "Супер Боровец", началната станция на новия лифт започва от т.нар. Нисък Боровец, разположен в местността Пашеница над Самоков. Ангел Николов каза, че съществуват варианти да се избегнат терените на инвестиционното дружество.
Той води в момента разговори с другите партньори, за да променят дневния ред на предстоящото общо събрание на акционерите, което предстои да бъде свикано, и в него да се включат отчет за свършеното до момента от компанията и да се очертае стратегията за следващите две години. Условието на местната власт е работата да започне от лифтовете и ски пистите, преди да се започне изграждането на хотелска база и на ваканционни жилища.

Междувременно тече и процедура по приемане на общ устройствен план на общината, който също предвижда трасета за лифт, който да тръгне още от града. Предварителният му проект е минал първо одобрение в общинския експертен съвет по устройство на територията, съобщи кметът, който се надява той да бъде приключен до края на годината. "Екипът, разработил общия устройствен план за развитие на туризма в Рила, работи в тясна връзка с екипа, разработващ ОУП на Самоков", каза Николов.

Проектът "Супер Боровец" породи и силен интерес сред други инвеститори. В сделки с големи парцели в района на Пашеница се достигнаха цени от порядъка 90-120 евро на кв.м. Гръцката компания "Айкон" (част от групата за инфраструктура, строителство и енергетика "ГЕК-Терна") изгражда ваканционно селище, а проект за друг комплекс с курортни жилища на строителния предприемач Bulgarian Land Development беше спрян с настъпването на кризата и увеличаването на несигурността пред разширението на курорта.
С амбицията на кмета и неофициалното обещание на ключовия инвеститор изглежда, че проектът има шансове да получи ново начало. Ако не, поне е ясно, че има и други варианти.

Параметри на проекта
От 5 600 на 8 400 единици нарастване на легловата база в Боровец
2000-3000 туристически легла в село Бели Искър
6000-7000 хил. легла да бъдат изградени в туристическо ядро "Нисък Боровец" (около 1100 м надморска височина, малко над Самоков), разполагане на начална станция на лифта и паркинги
Изграждане на ядро Висок (Супер) Боровец под двореца "Ситняково" с 1000-2000 легла
Развитие на системата от писти до обща дължина 59 километра от 26 км към момента на изработването на плана с цел свързването на съоръженията и отделните туристически ядра
Бизнес планът на "Рила-Самоков 2004"I фаза: обекти за настаняване с 384 500 кв.м разгъната застроена площ

17 километра нови ски писти

Търговски обекти

II фаза: обекти за настаняване с 239 хил. кв.м разгъната застроена площ

Голф игрище с 18 дупки

19 километра нови ски писти и съпътстваща инфраструктура
 
2004 г.
Изработва се Общ устройствен план за "Курортно-туристическа локализация" Самоков – Бели Искър – Боровец
Общината взема решение за участие в съвместно дружество с "Контракт-99" на банкера Емил Кюлев, "Главболгарстрой" и "Енергокомплект"
Създаден е инициативен комитет в подкрепа на проекта, чийто почетен председател е премиерът по това време Симеон Сакскобургготски, който по-рано си е върнал ловната хижа "Саръгьол" и гори в Рила. Говори се, че се търсят инвестиции от 300 милиона лева (150 милиона евро) за проекта

2005 г.
Планът минава през обществени обсъждания, дължината на пистите е коригирана в съответствие със защитените зони в Рила, дадена е положителна екооценка и проектът е утвърден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общината
Основният акционер в проекта Емил Кюлев е убит в София

2007 г.
След двегодишен застой има раздвижване по проекта – търгуваната на фондовите борси във Виена и Дъблин инвестиционна компания Equest Investments Balkans капарира дял от две трети от капитала на дружеството инвеститор. В него нейни партньори остават общината и "Главболгарстрой"
В крайна сметка става ясно, че EIB инвестира 25.9 милиона евро за покупката на дял и като вноска в капитала на "Рила-Самоков 2004". Компанията обаче придобива непряко една трета от проекта. Както става ясно по-късно, другата едвна трета е за Държавния общ резервен фонд на Султаната Оман (State General Reserve Fund). Общината и "Главболгарстрой" запазват дяловете си
Сумата на инвестицията е ревизирана до 500-600 млн. евро. Направена е първа копка на лифта, но започва строителство само на паркинга

2008-2009 г.
Бизнес планът е ревизиран. Включена е част за устойчивото развитие
Кризата удря финансовите пазари, EIB преминава през преструктуриране и разпродава свои активи с обяснението, че ще се концентрира върху двете си най-важни инвестиции – търговецът с битова техника TechnomarketDomo и "Супер Боровец"

2010 г.
Анонимен представител на правителството на Оман заявява пред "Ройтерс", че държавният инвестиционен фонд  ще вложи 800 млн. евро в проекта

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието

Елитна недвижимост

Индекс Имоти
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg