Първи голям логистичен проект започва край София

Вносителят на BMW - „Камор ауто“, и „Техникон груп“ влагат около 100 милиона лева в първия им обект край София, планират и други във Варна и Бургас

От 27.11.2006, Автор: Деян ТОДОРОВ

Обект Логистичен парк София
Инвеститор „Камор и Техникон дивелъпмънт“
Проектант арх. Даниела Янкова
Изпълнител „АВВ-инженеринг“
Консултант „ММВ инженеринг“
РЗП на I фаза 34 000 кв.м

Строеж на логистичен парк върху терен от 100 декара в софийското село Кривина започват две компании, вносители на автомобили и на материали за довършителни работи и обзавеждане.
Проектът „Логистичен парк София“ принадлежи на „Техникон груп“ и „Камор“, създали специално за него съвместно дружество, за да инвестират около 100 милиона лева в изграждането на складови и офис площи и шоу­румове. Започнал от нуждите на двете фирми от разширяването на собствените им бази, теренът на комплекса ще даде възможност и на други компании да се възползват от комбинацията складови плюс офис площи според собствените им изисквания.
Рожденият ден на „Техникон груп“ АД събра на 21 ноември приятели и партньори на фирмата в Балната зала на Военния клуб. Същия ден в присъствието на вицепремиера Ивайло Калфин бе направена и първата копка на новия офис на фирмата в „Логистичен център София“. Инвеститор и главен изпълнител е „Камор и Техникон Дивелъпмънт“ АД, който ще вложи 100 млн. лева в обекта.
Засега идеята е „Камор и Техникон дивелъпмънт“ да строи предимно по задание на евентуалните клиенти. Но „може да има и спекулативна част“, обясни Рон Бен Йосеф, представител на израелската група Kamor в съвета на директорите на дружеството, имайки предвид сграда, която да бъде построена, без предварително да е ясен наемателят й.
Изпълнителният директор на новата компания Евгений Янков каза, че проектът предвижда изграждането на съвременен логистичен център със складови, офис и търговски площи. Разположен на Околовръстното шосе, парцелът дава възможност и за строеж на представителни помещения за двата инвеститора. Те ще бъдат и първите клиенти на парка, в който ще се опитат да привлекат наематели, които имат нужда от съвременни складови пространства. „Не предвиждаме продажби освен при наличието на голям и сериозен клиент“, заяви Янков.
Първата сграда, която трябва да бъде завършена в края на следващото лято, ще е базата на „Техникон груп“ с площ около 5200 кв.м, от които близо 3000 кв.м склад, а останалото - шоурум и офиси. Проектант е архитект Даниела Янкова, която е проектирала и BMW център, отличен с наградата „Сграда на годината“ в миналогодишното издание на конкурса, организиран от вестник „Строителство Градът“.
„Търсихме съвременен и високотехнологичен облик. Това е промишлено съоръжение и не можем да правим самоцелна архитектура“, коментира тя. Идеята на арх. Янкова е комплексът да съчетава съвременна архитектура и функционалност. „При обществената част - шоурумът, ще се стремим към по-голяма представителност“, добави тя.
Главен изпълнител на строителната част е „АВВ инженеринг“, а консултант - „ММВ инженеринг“.
Първият етап на проекта ще се разпростре на площ от 52 хиляди квадратни метра. В него ще бъдат изградени сгради с около 34 хиляди квадратни метра площ, включващи 24 хиляди кв.м складови и 10 хиляди кв.м офисни пространства и шоурумове. Инвеститорите не се ангажираха със срокове за строителството и с детайли по втория етап на проекта, защото те ще зависят от интереса на клиентите. Те планират да вложат между 50 и 60 милиона лева в строителството на първата фаза.
„Техникон“ е търговска компания, която предлага над седем хиляди артикула за дома и строителството. Специализирана е в търговията със строителен и мебелен обков, декоративни профили и первази, заключващи системи, мебели, домашен текстил и други. Тя е доставчик на големите вериги като „Метро“, „Практикер“, „Хит“, „Технополис“, „Денси“, както и на строителите на хотели, ваканционни селища, жилищни и обществени сгради.
„Камор“ е представител в България на автомобилите BMW и Mini, а отскоро - и на китайските Chery, позиционирани в по-ниския ценови клас, чийто шоурум ще бъде построен в логистичния парк.
Израелската група има интереси още в корабостроенето, финансовите услуги и недвижимите имоти, в които е инвеститор в страни от Западна Европа. Логистичният парк е първият й проект в България като предприемач, но в компанията смятат да продължат да инвестират в бизнеса си с недвижими имоти тук. „Вероятно ще влезем и на офис пазара“, каза Бен Йосеф, но уточни, че засега „Камор“ работи само по проекта с „Техникон“.
Двете компании обявиха, че възнамеряват да реализират подобни логистични проекти в Бургас и Варна.
„Вярваме в българския пазар (на недвижими имоти) и бихме искали да установим дейност на него“, каза още Рон Бен Йосеф.
Строителството на сгради с индустриално предназначение е смятано за един от най-перспективните сектори на пазара на недвижими имоти заради увеличаващото се търсене от страна на вносители на стоки, търговци, производители и техните логистични оператори. Причината е, че той е относително неразвит при липсата на завършени големи обекти, които да се отдават под наем.

Stroitelstvo.info