Facebook YouTube
Регистрация

"Парк Арена" се отличава с нестандартна фасада на ЕТЕМ и модерни решения

Четете в брой 5 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.11.2018, Автор: ЕТЕМ
[422 прочитания]

Фотограф: ETEM

Модерните спортни комплекси изискват постигането на висока архитектурна функционалност, която да се впише в силуета на градската среда. Архитектурният екип зад "Парк Арена", най-новия спортен комплекс в град Бургас, е заложил в облика на проекта два съществени елемента – смело конструктивно решение и гъвкавост на формата.
 
Тази архитектурна свобода е възможна без компромис в качеството със системата на ЕТЕМ за окачени фасади - Е85. Архитектурната система е с широк спектър на приложение при сгради с различни нива на функционалност, както и на нестандартни като форма и обеми проекти, неограничаващи архитектурното въображение.
 
Поредното доказателство за тази архитектурна свобода е реализацията на неконвенционалното остъкляване по архитектурния проект за реизграждането на комплекса "Парк Арена". В хода на изпълнение на проекта се избират и прилагат окачената фасада Е85 на ЕТЕМ и отваряемата система за врати и прозорци Е45.
Уникалното техническо решение от ЕТЕМ реализира на практика сложния архитектурен дизайн на фасадата, без да се налага компромис или промяна в архитектурния проект. Сложната тримерна структура се постига с лекота благодарение на уникалното системно застъпване и дрениране на профилите в 3 нива при Е85. Тази специфика отличава иначе конвенционалната фасадна система спрямо аналогичните системи на пазара и позволява свобода при проектирането на полигонални структури.
 
Процесът на проектиране и разработка в отговор на проектното решение е съпроводен с поредица от нестандартни детайли, специално разработени за нуждите на архитектурата. Проектът съдържа над 4200 уникални елемента Е85, като всеки от тях е с различна дължина и специфични двустранни обработки. Всеки отделен елемент е прецизиран до съвършенство, като част от триизмерен пъзел. Доказателство за уникалността на фасадата са и 26-те повтарящи се стъклопакета на обекта.
 
За обекта бяха конструирани специални сегментни монтажни конзоли, осъществяващи независима от температурните промени "гъвкава" връзка между сложната стоманена конструкция на сградата и "кожата" (сградната обвивка) от алуминиева фасадна облицовка.
 
За екипа на ЕТЕМ проектът "Парк Арена" е архитектурно предизвикателство, което намира своята ефективна реализация с най-добрите системни решения на пазара.
 
Пълния текст четете в брой 5 на сп. ГРАДЪТ
Автор: ЕТЕМ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg