Facebook YouTube
Регистрация

Първо място: Claudio Nardi Architects

Международен архитектурен конкурс на Велико Търново

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 07.11.2018, Автор: Градът.бг
[630 прочитания]
БР. 5/2018 г. на сп. "ГРАДЪТ"
Концепцията

Първото важно послание още от обявлението за конкурса е целта за ново градско ядро, което да комбинира създаване на нов комплекс и ускоряване на икономическото развитие като функция на туризъм, култура и свободно време. Видно е намерението за обвързване на високо качество и съвременна архитектура с историческия град и преди всичко с естественото развитие на терена и околните пространства.
Възможността за застрояване на значителна площ и липсата на ограничения по вертикала ни накараха да разгледаме създаване на сгради с различна височина, която постепенно намалява към скалния полуостров на реката, като черпихме вдъхновение от стъпаловидните градове като Сан Джиминяно в Тоскана. Създаването върху пилоти на партерни етажи, които отговарят на различните денивелации, дават възможност на зеленината до голяма степен да преминава през тях, създават обвързани пространства на отношения и ги "връщат" на обитатели и посетители като истински парк - нов слънчев град в града. Елементите на архитектурния език, които водят бъдещи архитектурни промени на най-високо ниво, са поддръжка на естественото осветление и вентилация, гъвкав и немонолитен дизайн на сградите с присъствието на тераси, еркерни прозорци, денивелационни вариации и цитирания, използване на естествени материали - съвременни, но в същото време традиционни като стъкло, камък, гипс, дърво. Всичко ще бъде обвързано с идеята за парк - с алеи, паркоместа основно на сутерена, така че вълнообразната повърхност да бъде в плен на вездесъща зеленина - разнообразни растения, храсти, дървета и зелени алеи.

 • Над 60% от покривите на сградите ще бъдат зелени - висящи градини плюс тераси и лоджии с дървета по ръба.
  Повечето от съществуващите дървета ще бъдат запазени, като различните зони ще бъдат допълнени с нови.
  Отделили сме много внимание на създаването на визуални коридори, които дават възможност обитатели и посетители да оценят различните изгледи към стария град по време на придвижването в района, като сме се опитали да идентифицираме определен фокус чрез създаване на площади, открити площи, широки стълби като Монмартр, места за почивка, моделирани в хармония с морфологията на терена.
  Пълния текст четете в бр. 5/ 2018 г. на сп. "ГРАДЪТ"

  Добавяне на коментар

  За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


  Прочетете и "Правила за писане на коментари".

  Брой 5 | септември - октомври 2018
  Корица на изданието
  Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg