Facebook YouTube
Регистрация

Проф. арх. Георгий Станишев: Територията на бившите казарми се превръща в новото Ларго на старопрестолния град

Международен архитектурен конкурс на Велико Търново

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.11.2018, Автор: Градът.бг
[352 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Брой 5/ 2018 г. на сп. "ГРАДЪТ"
Проф. Станишев, преди всичко малко статистика... колко са участниците в конкурса?
- За да изчерпим статистическите данни наведнъж: в процедурата участваха 62 проекта от 12 страни. Конкурсът е за сграда на Експо център с общо РЗП около 6000 кв.м, включена като компонент в структурата на едно градско публично пространство на територия около 190 000 кв.м с многофункционална структура с музеи, хотели, образователни и обслужващи функции, като може също така да включва определен процент жилища, необходим за поддържане на 24/7 жизненост на тази част от града. В журито участват деветима души, от които петима архитекти от чужбина (Великобритания/Хърватия, Дания, Италия/Китай, Русия, Франция) и четирима архитекти от България.

Защо две теми в един конкурс?
- Конкурсът постави пред участниците си две теми, вложени една в друга като матрьошки. Една на ниво обемно-устройствено проучване, най-близо в терминологията на редица eвропейски страни, предавано като мастърплан, и развитие на фрагмент от този мастърплан във вид на проект за Експо център – зална сграда с универсално предназначение, с регистър на ползване – от конгресни прояви до концертни представления, разработена на ниво "проект-концепция", или приблизително в терминология, юридически позната на българските архитекти - идеен проект, част архитектура.
По същество пред участниците бяха поставени не две различни по мащабност задачи, но една териториална цялост, разгледана с две степени на приближение, тъй като двата зададени пространствени проблема се отнасят един към друг като част към цялото. Фигуративно казано, територията на бившите казарми във Велико Търново се анализира от участниците с два уреда с различни фокусни разстояния... Така че темите не са равностойно зададени, те са йерархично поставени: едната задача е условие за постигане на другата. Трябва да имате предвид, че за общината сградата на Експо центъра е нещо конкретно и възможно достижимо в бъдеще, докато изграждането на Публичния градски център, т.е. овладяването на територията от близо 190 000 кв.м, е предмет на десетилетия стратегически инвестиции и по-скоро е една мечта... Разбира се, че това усложни значително задачите пред участниците, както впрочем и работата на журито, но за сметка на това създаде няколко позитивни ефекта за общината и гражданите.....
Още за конкурса и за резултатите от международния конкурс - в бр. 5 на сп. "Градът".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg