Facebook YouTube
Регистрация

15 години конкурсът Баня на годината предизвиква дизайнери и архитекти

Иновативни решения за семейни и обществени санитарни помешения ще бъдат фокус в юбилейното издание на конкурса

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.10.2018, Автор: Градът.бг
[466 прочитания]

Фотограф: Идеал Стандарт

Националният конкурс Баня на годината обяви 15-тото си издание за 2018 г. по време на стилен коктейл, събрал медии, имена в архитектурата и дизайна – членове на журито на конкурса, сред които арх. Петър Диков, арх. Атанас Динев, арх. Таня Дикова, арх. Радина Гешева, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Иван Александров,  Галина Милкова и Недко Николов, арх. Мирослав Гюнелиев, арх.Иван Гроздев, инж. Венелин Касабов, арх. Юри Танов и др. Събитието уважиха и победители от миналогодишните издания на конкурса Михаела Стайкова, Лъчезар и Златина Данаилови, Игнат Георгиев, Ивайло Николов, Павлин Бенков и Нкиолай Булев. "Тази година организираме 15-тото юбилейно издание на конкурса Баня на годината, който се разгърна през годините в национален мащаб. Той дава възможност на архитекти, интериорни дизайнери от цялата страна и студенти да представят своите умения и знания, вдъхновения. Бих искала да изразя огромната си признателност за това, че заедно с вас градим този конкурс", сподели Маргарита Ронкова, Ръководител "Продажби – България" по време на представянето.
Маргарита Ронкова, ръководител „Продажби – България“, Моника Костадинова, Мениджър "ПР и Комуникации", арх. Атанас Динев
Фотограф: Идеал Стандарт

Жури и предходни победители в конкурса Баня на годината

Фотограф: Идеал Стандарт

Тази година конкурсът прави сериозна заявка като поставя по по-сериозни изпитания пред участниците. В рамките на четири месеца от 11 октомври 2018 година до 28 януари 2019 година кандидатите имат възможност да разработят и представят своите проекти.

Участниците могат да работят индивидуално или екипно в четири категории, които тази година са нови и отговарят на изисквания, съобразени с най-новите световни тенденции в дизайна и проектирането на бани в обществени и жилищни пространства. Категориите тази година са: "Санитарни помещения в офис сграда – BIM проект", "Идеалната училищна тоалетна – 3D проект", "Идеалната семейна баня - 3D проект" и "Реализирана баня в жилищна сграда".

Нови са и критериите, чрез които ще се оценяват подадените дизайнерски решения, като всяка година те се формират според изискванията, които са необходими за спецификите на категориите и са съгласувани с експертното жури. За оценяващите най-приоритетни са изискванията да се постигнат хармоничен, естетичен и цялостен образ на интериора,  адекватност на решенията към съответната сграда, да са със съвременно звучене и в духа на световните тенденции в дизайна, използване на енергоефективни решения за баня чрез продуктите на Ideal Standard, иновативни решения, организация на пространството и ергономичност, както и реализуемост и приложимост на проекта.
Фотограф: Идеал Стандарт

Конкурсът привлича таланти от цялата страна и се провежда в следните етапи: подаване на  проекти от 11 октомври до 28 януари, гласуване на журито от 1 февруари до 11 февруари, онлайн гласуване на публиката 12 февруари до 24 февруари 2019 г.. Най-добрите проекти ще бъдат наградени на официална церемония, която ще се състои на 28 февруари 2019 г. в София.

Вече 15 години конкурсът Баня на годината е замислен и се утвърждава като трибуна за изява на дизайнери и архитекти, които имат дръзновението да премерят силите си, да опознаят конкурентите си, да се запознаят с тенденциите и новостите в областта на архитектурата и интериорния дизайн на санитарни помещения. "Конкурсът е изключително професионално организиран. Той се превръща в място, където наред с конкурсния елемент, той става като една платформа, където всички въвлечени участници и жури обменят свои идеи, опит, философия. Споделят тенденциите в разработването на санитарните помещения", споделя арх. Албена Владимирова – Андреева, жури в Баня на годината от първото издание на конкурса през 2004 г.

Проектите ще бъдат оценявани от над 20-членно жури:  председател на журито – Христо Караиванов, директор продажби Източна Европа; Арх. Албена Владимирова-Андреева, Васил Велчев, член е и на журито на най-големия конкурс за дизайн в света "A’Design award", арх. Мария и Орлин Давчеви - Миодизайн, арх. Пенка Станчева, арх. Атанас Динев, арх. Иван Александров, арх. Борислав Игнатов, Светослав Тодоров, арх. Радина Гешева, Красимир Капитанов, Иван Гроздев, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Гергана Милушева, "Владимиров-Гюнелиев Архитекти" - арх. Момчил Владимиров и арх. Мирослав Гюнелиев, Think Forward - Галина Милкова, арх. Петър Диков- студио ПроАрх, арх. Светослав Станиславов – STARH, арх. Димчо Тилев - Тилев архитекти, Da Architects - арх. Юри Танов, арх. Александър Асенов и арх. Мартин Ряшев, арх. Таня Дикова.
Част от журито на конкурса: арх. Иван Александров, арх. Атанас Динев и арх. Петър Диков

Фотограф: Идеал Стандарт

Подробни указания за изискванията за участие в 15-тото издание са публикувани в официалната  платформа на конкурса: www.thebathroom.bg


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg