Facebook YouTube
Регистрация

MBL: Рекордно тримесечие на пазара на офис площи в София

Процентът на свободни площи продължи да спада до рекордно ниските за последните 10 години 9.1%

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.10.2018, Автор: Градът.бг
[391 прочитания]

Фотограф: Градът

През третото тримесечие на годината пазарът на офис площи в София продължи да се развива динамично след като високата активност от предходните 2 години се запази. През този период обемът на подписаните нови сделки надхвърли този за цялото първо полугодие на 2018. Това се дължи на повишената активност на наемателите от IT, BPO и центровете за споделени услуги, много от които се разширяват на нови локации.

Офис площите в съществуващи сгради нараснаха до 1.93 млн. кв.м., след като нови 10,000 кв.м. получиха разрешение за ползване. Офисите в строеж се повишават до 393,000 кв.м., от които около 250,000 кв.м. са планирани за завършване до края на 2019 г. Има планирани още над 210,000 кв.м., за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

"Търсенето се покачва и през третото тримесечие на годината бяха подписани нови сделки за над 55,000 кв.м., а нетното усвояване за периода е 28,000 кв.м. Данните показват, че за последните 18 месеца нетно усвоените площи са почти колкото построените, което обуславя като цяло високите наемни нива. Очакваме в рамките на следващите 12 месеца тази тенденция да се запази", коментира Николай Неов, Директор Офис площи в MBL. От началото на годината досега са подписани сделки за общо 105,000 кв.м., а нетно усвоените площи са близо 72,000 кв.м. – и двата показателя са над средното ниво за последните 10 години.  За разлика от предишното тримесечие, през това тримесечие наемателите от секторите IT, BPO и центровете за споделени услуги бяха сред най-активните на пазара с общ дял над 65% от новонаетите площи. Незаетите клас А и Б офис площи в София към края на септември намаляват спрямо края на юни, достигайки 176,000 кв.м., а делът им от общия инвентар е 9.1%, спрямо 10% през юни, отчитат от MBL.

Средните наеми регистрираха леко повишение - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират основно между 12 и 15 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни.  

За MBL:
MBL е водеща компания, специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите. Компанията е изградила стабилна репутация на пазара на недвижими имоти в България и предлага комплексни решения на местни и международни клиенти – строителни предприемачи, инвеститори, финансови институции, наематели и др. Експертният екип на компанията притежава солиден опит в управлението на имоти, финансовите услуги, инвестициите и управлението на проекти.

 


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg