Facebook YouTube
Регистрация

Министър Караниколов: Има сериозен интерес към Индустриална зона "Загоре"

Предстои избор на изпълнител за изграждане на инфраструктурата на 115-декаровия терен в Стара Загора

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.10.2018, Автор: Градът.бг
[294 прочитания]

Фотограф: Община Стара Загора

Сериозен интерес от индийска компания от хранително-вкусовата промишленост, както и от две немски компании има към Индустриалната зона в Стара Загора. Това съобщиха на съвместна пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на града Живко Тодоров, заедно със Съвета на директорите на Индустриална зона "Загоре".

На брифинга стана ясно още, че са осигурени 3,5 млн. лева от държавата за развитието на Индустриална зона "Загоре". Създадено е смесено дружество между общината и държавата, като община Стара Загора участва с предоставянето на терен от 115 дка в кв. "Зора", в близост до магазин "Метро".  Общинският съвет даде съгласие за изработване на ПУП на бъдещата Индустриална зона "Загоре", който трябва да бъде завършен и приет в края на октомври.

Министър Караниколов обясни, че с преведените средства ръководството на зоната може да започне процедури за избор на изпълнител за изграждане на инфраструктурата или да се възползват от открита процедура, обявена в европейски вестник. "Очакват се оферти, има рамково споразумение с участието на 6-7 строителни фирми, които предстои да бъдат избрани. Срокът за кандидатстване изтича на 8 ноември, могат да участват и старозагорски сторители", уточни министър Караниколов. По думите му, дали ще направят нова процедура или ще се възползват от рамковия договор, е решение на ръководството на зона "Загоре" и на гражданите на Стара Загора. За всеки конкретен обект, тези фирми ще се състезават за най-добрата оферта.

До момента 5 фирми проявяват сериозен интерес към 70% от парцелите в Индустриална зона "Загоре", съобщи изпълнителният директор Радослав Танев.

"Ние вече мислим за разширяване на първоначалния формат, ще добавим още декари общинска земя, каза още Живко Тодоров. Приходите които ще се реализират от продажба, или от отстъпено право на строеж, ще се инвестират за разширяване на зоната, уточни кметът.
Фотограф: Община Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на министър Караниколов за осигуряване на средствата за развитието на Зоната в града и му връчи благодарствено писмо и плакет.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg