Facebook YouTube
Регистрация

Офис площите в България достигнаха 1.92 млн. кв. м

Анализ на Arco Real Estate

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.09.2018, Автор: Градът.бг
[532 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Главната движеща сила на пазара отново са големите компании от аутсорсинг индустрията, в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги. Този фактор до голяма степен определя цените, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като активността е по-скоро във високия клас "А" офиси. Това се казва в анализ на Arco Real Estate.

Предпочитани бизнес райони
Основните наематели на пазара на офис площи изпитват все по-голям недостиг на квалифицирани служители за своята дейност, които стават все по-взискателни към условията на работното място. При избор на офис освен фактора "цена" големите компании все повече разглеждат фактори като местоположение, близост на метростанция и обществен транспорт, зелени зони, енергоефективност и управление на вложените материали и системи в сградата. Проучване сред служители и мениджъри определя следните предпочитани райони:
- бул. "Цариградско шосе" - около Младост 1 и магазин Метро
- градски център
- Бизнес парк София
- бул. България
- бул. Тодор Александров до ул. Опълченска
- летище София

Цени
Средните наемни нива за клас А офис площи остават 13 евро/кв. м за център, 12 евро/кв. м за широк център и 11 евро/кв. м за квартали и крайградски зони.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на нива между 12 до 14 евро/кв. м.

При клас Б наемите са в диапазона 6 - 10 евро/кв. м в зависимост от местоположението и вложените материали.

Поради голямата активност на повечето компании през 2017 г. нивото на свободните площи прогресивно намалява като от близо 240 000 кв. м в началото на 2017 г. /14%/ в края на 2017 г. те достигат 200 000 кв. м /11%/. В момента е факт стабилизиране на нивата като за Q2 2018 свободните площи са около 195 000 кв. м или малко над 10% от общия обем. Стабилизацията се дължи на няколкото нови проекти излезли на пазара /Милениум Офис Център, Grafix Office Center, South Park Office Building, и др./, както и на намалялата активност на основните наематели от ИТ и аутсорсинг сектора.

Прогнози и тенденции
Нарастващият брой офис сгради в строеж и обявените нови проекти ще доведе до увеличаване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би натиснало цените. До завършването на повечето проекти в края на 2019 г. и първата половина на 2020 г. комбинацията ниско ниво на свободни площи и високо търсене на клас А офиси ще задържи наемните нива.

Търговски площи през първото полугодие
През първата половина на 2018 г. търговските площи в съществуващите молове остават малко под 800 000 кв. м. За разлика от София, където не се очакват нови проекти, нови два търговски центъра /Делта Планета – Варна и Пловдив Плаза/ ще бъдат завършени към края на втората половина на годината и ще предложат още 75 000 кв. м.

С положителното икономическо развитие през 2016-2017 и нарастване на потреблението много от големите търговци на дребно смятат, че е подходящо време за разширяване на мрежата от магазини. София и другите големи градове остават на фокуса на веригите за бързооборотни стоки, вериги за спортни стоки, модни марки с ниски до средни цени и магазини за здраве и красота. През първото тримесечие на 2018 г. станахме свидетели на откриване на нови локации в търговските центрове - Билла в "България Мол", петте марки на модната група LPP в България - в Sofia Ring Mall и dm Drogerie в Мол Пловдив.

Повишената активност и липсата на нови площи в София доведе до натиск нагоре на наемните нива и в големите търговски центрове средната наемна цена достигна 32 евро/кв. м, а по главните търговски улици нивата достигнаха границата от 50 евро/кв. м.

Прогнозите за следващите месеци са за забавяне на растежа при запазване на положителния тренд поради висока конкуренция, трудности при наемане на персонал и липса на търсене на някои продукти.

Средната заплата и потребителските разходи в България нарастват с около 9% на годишна база, което дава индикация за запазване на положителната тенденция.

Нива на възвращаемост и инвестиционна активност
Инвестиционната активност през първата половина на 2018 г. е намаляла в сравнение със същия период през 2017 г. вследствие от високи продажни цени, липса на подходящи оферти за инвестиция и голямото раздвижване през 2017 г., особено в сектора на търговските центрове. Средните нива на възвращаемост за София са офис площи – 7,8%, търговски площи – 7,3% при търговските центрове, 8,3% при първокласните улици, индустриални площи – 8,9%.

Малкото, но все пак значителни транзакции от началото на 2018 г. са придобиванията на Mall of Sofia от полската GTC, която разширява портфолиото са в България, "Милениум център" - от групата KBC, и Polygraphia Office Center и Megapark от Lion’s Head.

Arco Real Estate е собственост на естонската Arco Vara Group и предлага пълно обслужване в областта на недвижимите имоти, ексклузивен представител по продажби на най-големите естонски инвестиционни проекти в България – BLVD Residence, LIVD Apartments и IZTOK Parkside.

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg