Facebook YouTube
Регистрация

Данъчни облекчения при покупка на жилище предлага Националната асоциация на строителните предприемачи

Ограниченията в строителните режими водят до оскъпяване на крайния продукт и намаляване на предлагането, твърдят експерти на организацията

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.09.2018, Автор: Градът.бг
[493 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Промяна в данъчната политика при покупката на жилище вместо различни форми на държавно подпомагане предлагат от Националната асоциация на строителните предприемачи. Наскоро обявената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Национална жилищна стратегия, анонсирана като механизъм за изпълнение на жилищната политика, ще бъде разгледана от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) през следващите месеци и ще бъдат направени предложения, съобщи Георги Шопов, председател на Управителния съвет на организацията. Ограниченията в строителните режими водят до оскъпяване на крайния продукт и намаляване на предлагането, изтъкват експерти на организацията. Вече са реализирани промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община по предложение на НАСП, организацията е внесла предложения и за корекции в ЗУТ за облекчаване на процедурите по издаване на разрешително за строеж и максимално опростяване.
Георги Шопов, "Тобо Груп", председател на УС на НАСП, Димитър Савов, BLD, и Красимир Шалев, "Бигла III", членове на Управителния съвет (отдясно наляво)

Фотограф: Градът.бг

Двата основни приоритета в Националната жилищна стратегия – финансова достъпност и обновяване и модернизация на сградния фонд, отдавна са идентифицирани от сектора. Все още обаче няма нито мерки, нито активни действия, посочи Димитър Савов, член на УС на НАСП. Между 20% и 30% от купувачите на ново строителство търсят имот, защото искат по-висок стандарт на живот. Не бива обаче това движение към новопостроените сгради да остава без ясен план и стратегия от държавата относно бъдещето на панелните блокове, добави Димитър Савов.

Подобряването на достъпността на жилищата трябва да става чрез промяна в данъчната политика. Същата би имала отражение и върху броя на имотите с "тъмни" прозорци, който нараства през последните години. Като предприемачи вярваме, че насърчаването, а не чистата държавна помощ, е един от работещите механизми в тази посока. Затова едно от предложенията ни е за намаляване на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства.", казва Красимир Шалев, член на Управителния съвет на НАСП.

Жилището е основна инвестиция и богатство на над 60% от българските домакинства. Намаляването на безработицата и повишаване на средната работна заплата води до повишено търсенето на имоти и до активно жилищно строителство. През второто тримесечие в София е започнало строителството на 1977 жилищни единици срещу 1127 за същия период на 2017.

Увеличаването на броя на започнатите жилища с над 70% показва, че търсенето на имоти е все по-активно. Това ни дава увереност да вярваме, че пазарът в този сегмент далеч не е изчерпал потенциала си за развитие, пояснява Бойко Калчунков, член на НАСП, и допълва: Прави впечатление, че броят на жилищните единици се покачва значително повече от броя на сградите. Причината е, че голям процент от започнатите проекти са мащабни. Подобен тип комплекси реализират жилища високо качество на справедлива цена в предпочитаните локации – сегмент, който доскоро имаше по-слабо присъствие на пазара.

Националната асоциация на строителните предприемачи обединява инвестиционни компании предимно на територията на Столична община. В организацията членуват 23 фирми, които изпълняват между 55% и 65% от обема строителство в София. Целта на НАСП е подобряване на жилищния сектор и инвестиционната среда при спазване на законовата рамка и обществения интерес.

Повече за НАСП

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg