Facebook YouTube
Регистрация

"САРК България" АД строи завод за медни проводници за 17 млн. лв. в Индустриален парк - Шумен

Министър Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на турската компания

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.09.2018, Автор: Градът.бг
[678 прочитания]

Фотограф: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на "САРК България" АД, дъщерно дружество на турската компания Sarkuysan. Размерът на инвестицията възлиза на 17 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места.

Проектът "Производство на медни проводници" на дружеството има за цел да изгради завод в България, в който да се произвеждат електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.

Заводът се изгражда в Индустриалния парк  на гр. Шумен, и е с обща площ 69 000 кв.м. Ще бъде оборудван със щадящи околната среда модерни машини, напълно съответстващи на съвременните технически изисквания. Местата за производство и административните сгради заемат около 7400 кв. м. Предприятието се очаква да заработи в пълен капацитет до пет години.

През август т.г. бе направена символичната първа копка на втория етап на Индустриален парк – Шумен. Интересът не стихва и това налага да се продължи разширението на територията с новата подзона С, чиято площ е около 450 дка, категоричен бе кметът на Шумен Любомир Христов.Стартиралият през 2009 г. Публично-частен проект  има за цел да се създаде модерен тип промишлена зона върху площ от 2 400 000 кв.м., разделени на четири подзони, които по план трябва да се изградят и развият в три последователни етапа. Подзона А, с площ около 300 дка, е изцяло завършена като инфраструктура и пазарно реализирана над 85 %. Улесненията за потенциалните инвеститори и бързото им обслужване от общинската администрация обуславя засиления интерес към парцелите в Индустриалния парк – 11 от  14-те към настоящия момент фирми, които са построили или предстои да строят предприятия в парка, са привлечени от 2015 г. насам.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg