Facebook YouTube
Регистрация

Colliers International, H1/2018: Ръст на предлагането на индустриални площи в София

До 217 500 кв.м се увеличават проектите в строеж, свободните площи спадат до 6%

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.08.2018, Автор: Градът.бг
[1295 прочитания]

Фотограф: Цветелина Белутова

4% ръст в предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София констатира проучване на Colliers International за първото полугодие. Общото предлагане достига 915 750 кв.м. Увеличават се проектите в строеж до 217 500 кв.м, свободните площи спадат до 6%.
Средните наемни нива на най-висококачествените площи - клас А също се придвижват плавно нагоре от 4.5 на 4.7 евро на кв.м. на месец. За проектите, които се характеризират с добра локация и изградена инфраструктура, наемите достигат 5.2 евро на кв.м.
Фотограф: Colliers

Нетно усвоените площи през първата половина на 2018 г. са 27 800 кв.м.
Търсенето се определя основно от търговци на едро и дребно, чийто дял е 48% и намалява за сметка на логистичните оператори (33%), към края на 2017 г. стойностите са били съответно 60% и едва 14%.
Част от проучване на Colliers "Нагласи на логистичните компании в България"

Фотограф: Colliers

Според проучване на консултантската компания през май т.г. логистичните оператори ще продължат своята експанзия - на настоящата си локация или в същото населено място. 79% от участниците в проучването очакват резултатите им да се подобрят.

Прогнозата на Colliers за пазара на логистични и индустриални имоти до края на годината е оптимистична. Модерните складови и логистични площи за отдаване под наем ще се увеличат, както и държавните индустриални зони в страната. Позитивно развитие ще отчитат и компаниите от автомобилния сектор с нови локации.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg