Facebook YouTube
Регистрация

Устойчивост в хотелския сектор в България

Четете в брой 4 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.08.2018, Автор: Александър Доу, регионален директор на Stephen George International
[1524 прочитания]
Комплексът Suscon Building, Дарфорд, Великобритания - сертификат BREEAM Outstanding<br />

Комплексът Suscon Building, Дарфорд, Великобритания - сертификат BREEAM Outstanding

Фотограф: SGI

За какво се сещаме, когато мислим за хотелския сектор в България? При мен изникват образите на черноморското крайбрежие и Банско. И двете места не са известни с примерен подход към екологията, но има ли тенденция да се променят нещата?С превръщането на пазара в по-конкурентен някои хотелиери в България установяват, че прилагането на устойчиви принципи по различни начини може да помогне на техния бизнес.
Ние сме архитекти и урбанисти по професия, така че нашият фокус е до голяма степен върху дизайна и строителната част на бизнеса, но по подразбиране ние трябва да сме наясно и с оперативната страна. При проектирането и строителството на хотел или хотелски комплекс трите стълба на устойчивостта - икономика, социална среда и околна среда, играят важна роля за успешното развитие на бизнеса в дългосрочен план.
арх. Александър Доу, регионален директор на Stephen George International

Фотограф: SGI

Опитът ни в прилагането на устойчиви практики в нашата компания започва през 1977 г., когато идеята за интегриране на слънчеви системи в сградите за подобряване на енергийната ефективност беше в начален стадий. Четири десетилетия по-късно необходимостта да променим начина, по който проектираме сградите, взаимодействамесъс съществуващата среда и изграждаме нашите бизнес модели е по-голяма от всякога. Ежедневно получаваме предупреждения и прогнози,заливащи ни през това, което четем и гледаме в медиите, за въздействието на човешката дейност върху планетата. Хотелският сектор е отговорен за 1% от глобалните въглеродни емисии и въпреки че това може да изглежда малко, растежът в сектора означава, че ще се увеличи отрицателното му въздействие върху околната среда, ако не започне да измерва и намалява въглеродните си емисии. Секторите строителство и недвижими имоти заедно съставляват около 50% от общите въглеродни емисии в световен мащаб.
Предупреждения заизменения в климата съществуват от 80-те години. Всяка година слушаме за глобално затопляне, забелязваме малки промени в метеорологичните условия, но поради бавния темп на промяната не можем да видим добре цялата картина, за да предприемем достатъчно мерки и да забавим неизбежните ефекти чрез промяна в начина си на живот. Трудно е обаче да не забележим кадрите напоследък на щетите, причинени в голяма степен от пластмасовите отпадъци върху океаните и околната среда. Може би сега сме на прага на реална промяна, съдейки по общото неодобрение от потресаващите гледки на страдащи диви животни, огромни количествапластмаси, плаващи в океаните, и маси от хора, живеещи до своеобразни планини от отпадъци. Това ни кара да се замислим занепосредствената заплаха от проблема и щетите, които модерният начин на живот причинява на планетата ни.
Бизнес и хотелски център, Оман

Фотограф: SGI

И тук изниква въпросът как архитектите могат да се съобразят с тезипроблеми в процеса на проектиране, за да се опитат да помогнат за създаването на по-добри хотелски сгради.
 
Икономическата устойчивост не означава повече разходи.
Всъщност въвеждането на устойчиви принципи в един проект за хотел би трябвало да се отрази положително върху приходите, ако тези принципи бъдат правилно приложени. В хотелиерската индустрияи трите стълба на устойчивостта са важни и взаимосвързани. Проектирането на хотел е проектиране на бизнес и първата задача, както при всяка инвестиция, е да се установи икономическата ефективност/рентабилност на всеки отделен проект. В нашата компания твърдим, че е изключително важно архитектите да са запознати с начина, по който функционира бизнесът, и какви са стремежите на клиента. Ако сме запознати с тях ние ще можем да проектираме хотел или подобна сграда, която отговаря на екологичните норми, и да добавим допълнителна стойност към нейния бизнес план чрез прилагане на подходящи технически и практически решения. Можем да помогнем на клиента да обърне внимание на разходите през целия жизнен цикъл на обекта и да вземе ключови решения за бизнеса в дългосрочен план. Например дали дадени системи или продукти се нуждаят от подмяна или поддръжка? Дали цената за обслужването на конкретни продукти е по-добра, или цената за замяната им ще бъде по-ниска? Кой подход е по-адекватен?
Оправдани ли са за бизнеса подобни разходи и ако да, как могат да се оптимизират разходите за поддържане на сградата чрез по-иновативен подход?
В заключение,изходната информация от бизнеса е отправна точка при изготвяне на проектната документация и тъй като проектирането преминава при различните етапи това е гаранция, че рентабилносттана проекта е непроменена и в самия край на проектирането.

STEPHEN GEORGE AND PARTNERS е създадена през 1970 г. и е една от водещите архитектурни практики във Великобритания, с офиси в Лондон, Лестър, Лийдс и Солихул. Успехът ни в Англия води до възможност за развитие и извън острова и в резултат на това през 2009 г. са създадени дружеството Stephen George International и нашият филиал в София. Стратегическото ни геополитическо разположение, комбинирано с талантливия ни дизайнерски екип, ни позволява да предложим качество и професионализъм в сферата на планиране и проектиране на индустриални и логистични бази, офиси и бизнес сгради, образователни и обществени центрове, жилищни комплекси и много други.

Четете пълния текст в брой 4 на сп. ГРАДЪТ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg