Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Данте О. Бенини: Архитектът се развива непрекъснато

В новия брой 4 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.08.2018, Автор: Градът.бг
[653 прочитания]
ФАКТИ
Данте Оскар Бенини е роден през 1947 г. Започва своето професионално обучение във Венеция под ръководството на известния Карло Скарпа, продължава в Англия и се дипломира през 1979 г. като архитект от Федералния университет на Бразилия като ученик на Оскар Нимайер. През 1978 г. работи в офиса на Франк О. Гери в Санта Моника – Калифорния, след което създава Dante Benini Index Architecture с офиси в Сао Паоло и Милано. През 1997 г. основава Dante O. Benini & Partners Architects, което ръководи и досега със 60 професионалисти. Работил е с професионалисти и компании като Ричард Майер, Даниел Либескинд, Arup и мн. други. В момента изпълнява различни проекти в Милано, Лондон, Истанбул и цял свят за архитектура, урбанизъм, интериорен и яхтен дизайн - градоустройство на цели райони, проекти за големи компании, търговски центрове, промишлени обекти, частни клубове, къщи и яхти. Има издадени 7 книги, за неговата работа са написани статии и критики от значими професионалисти в най-престижните световни издания.
На 10 май т.г. арх. Бенини беше удостоен с "Доктор Хонорис Кауза на УАСГ.
Фотограф: Benini

Арх. Бенини, вие бяхте председател на международното жури на наградите Vizar в София?

- Архитектурата не може да съществува без своите създатели. Работата на журито беше изключително затруднена в задачата да определим най-добрите. Открих в София визия, смелост и решимост - това е архитектурата. Виждам един летящ старт за нейното бъдеще в България. Живея в Милано, където наблюдавам, че в резултат на по-специалното отношение към архитектурата за по-малко от пет години получихме 12 млрд. евро инвестиции.
Фотограф: Benini

Кое е най-важно за вас в архитектурата?
- Най-важно е обучението и развитието. Ако не се развиваш, ти не можеш да бъдеш архитект. Практиката се осъществява всеки ден, но е необходимо непрекъснато учене. Трябва да се задълбочава нашето знание за материалите, продуктите и решенията, да се експериментира, да се променяме ние самите и да еволюираме в рамките на проекта. Бялата дъска пред архитекта е голяма отговорност. Целият проект трябва първо да бъде създаден в главата на архитекта и чак тогава може да бъде прехвърлен върху белия лист. Понякога това прехвърляне се случва по-трудно - тогава трябва да трие и да се пробва отново. Затова най-важното е непрекъснато изучаване, образование и развитие и обогатяване на знанията за продукти, материали и решения. Един проектант не е задължително архитект - да изпроектираш един обект не е достатъчно. Архитектът знае как да предложи най-доброто решение - просто и ефективно, с най-подходящите материали, съобразно спецификациите и най-добрите практики.
Фотограф: Benini

Казахте, че вашият метод на работа е - всичко започва от сърцето?
- Да, ако не започвате от сърцето, всичко става прекалено "разумно", а разумът - това не е душата. Душата тръгва от сърцето.
 
Как избрахте професията на архитекта?
- Животът направи този избор. Загубих родителите си когато бях на 9 години, а баба ми живее много близо до дома на известния архитект Карло Скарпа. Играех в двора му до 14-годишна възраст, когато той дойде и ми каза: "С твоите игри пречиш на много хора тук - или идваш да се учиш и да работиш при мен, или си тръгвай." Дори само заглавията по кориците на книгите в неговата библиотека, които прочетох, бяха достатъчни за начало на моето архитектурно образование. По-късно започнах и да проектирам и се развивах все повече - архитектурата е като наркотик или като музика - като започнеш не можеш да спреш. Всеки ден прочитам по сто страници, свързани с архитектурата и професията.

Пълния текст четете в брой 4 на сп. ГРАДЪТ
Фотограф: Dante O. Benini

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg