Facebook YouTube
Регистрация

Проектът на арх. Клаудио Нарди от Италия спечели международния конкурс за нов градски център на Велико Търново

Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от цял свят

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.07.2018, Автор: Градът.бг
[2359 прочитания]
Класираният на първо място проект на арх. Клаудио Нарди<br />

Класираният на първо място проект на арх. Клаудио Нарди

Фотограф: Община Велико Търново

От 2019 година стартира реализацията на проекта за поетапно създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара върху терена на Старото военно училище. За целта по инициатива на кмета Даниел Панов община Велико Търново обяви международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център – първата сграда в бъдещата централна градска част, и за градоустройствени концепции за развитие, пространствено и устройствено планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения – голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни проекта бяха подадени от архитекти от цял свят, оценявани от 9-членно жури с председател проф. Георги Станишев и членове архитектите проф. Андрю Йеомен /Великобритания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, Хеле Джул /Дания/, Андреа Д‘Антраси /Италия/, Андрей Чернихов /Русия/, Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова /България, Велико Търново/.
Фотограф: Община Велико Търново

На първо място е класиран проектът на арх. Клаудио Нарди от Италия. Идейната разработка предвижда 15-етажни сгради с градини между етажите, 6000 кв. метра конгресен център, подземен паркинг, модерна библиотека и няколко музея.
Проектът на арх. Клаудио Нарди

Фотограф: Община Велико Търново

Фотограф: .

На второ място е арх. Диего Терна от Италия.
Фотограф: Община Велико Търново
.
На трето е разработката на "Стивън Джордж Интернешънъл" ООД – България.
Фотограф: Община Велико Търново

Още пет проекта получиха поощрителни награди на екипи от Полша – "ОВО Грабчевски", Испания – "МРВ Интернешънъл", Турция – "Копс" ООД, България – "Мая Шопова и архитекти", "Имидж Бюро" ЕООД.

Победителят в конкурса – арх. Клаудио Нарди е ръководител на архитектурно бюро базирано във Флоренция, Италия, като характерно за дейността му е, че е иновативен проектант, който с дейността си разширява границите на архитектурата и дизайна. Кредо на ателието на арх. Нарди  е "Стремим се да създадем архитектура, която е глобална и местна, като същевременно остава уникална и изразителна. Разбираме, че за нашите клиенти тя трябва да бъде впечатляваща, но преди всичко ние желаем да постигаме резултати, които и ние и нашите клиенти ще могат да се гордеят и да оставят като наследство, което да бъде оценено от бъдещи поколения".
Освен офиса си във Флоренция, арх Нарди развива дейност в студиа в Краков, Лондон, Хонг Конг, Истанбул и Ню Йорк, което дава отражение върху формирането му като творец.
Известен е с архитектурни проекти за широк спектър от клиенти и сгради, включително държавни, корпоративни, търговски, развлекателни и жилищни.

Сред последните му проекти са Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, построен около сградата на бившата фабрика Шиндлер, новата кметска сграда в Краков, Музея на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство "Мандрагора" Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и много частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.
Интересен факт, е че арх. Нарди проектира за редица клиенти в областта на модната индустрия.

С класирания на първо място архитект предстои сключване на договор и провеждане на необходимите процедури преди изработката на технически проект за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. Допустимата височина на застрояване е 12 метра. С идейния проект общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда. Допустим разход по него е и осигуряването на наградния фонд за международния конкурс.
Фотограф: Община Велико Търново

"Със строителството на първата сграда ще бъде поставено началото на цялото развитие на територията на Старото военно училище", подчертаха проф. Георги Станишев и главният архитект на Велико Търново Николай Малаков.

Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат "зелени пешеходни булеварди", подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради – библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара, обясни арх. Малаков.

"Всяка една от тези концепции е съобразена с изградените вече инфраструктурни трасета, с кадастралната карта на територията и със съществуващия план за развитие. Всяко едно от предложените от архитектите решения представлява алтернатива за развитие на новия център на Велико Търново", подчерта проф. Георги Станишев.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg