Facebook YouTube
Регистрация

С 10 наградени участници и специални отличия приключи петото издание на "Академия ГРАДЪТ" 2018

Финалът на Академия ГРАДЪТ събра над 200 студенти, млади инженери и архитекти, официални гости, партньори и журналисти на изложбата на над 120-те проекта, участвали в тазгодишното издание на инициативата

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.07.2018, Автор: Георги Вянев
[1325 прочитания]
 

 
Фотограф: gradat.bg

Финалът на "Академия ГРАДЪТ" 2018 събра над 200 студенти, млади инженери и архитекти, официални гости, партньори и журналисти на изложбата на над 120-те проекта, участвали в тазгодишното издание на инициативата. 
 
Фотограф: gradat.bg

Две гостуващи изложби на Фондация  "Америка за България": " Училища на Бъдещето", която показва как трансформацията в мисленето и практиките ни води до нуждата да трансформираме и образователната среда и "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол", с която България кандидатства за вписване в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство също бяха част от програмата.

Акцент в събитието беше и дискусията на живо между участниците, класирани в ТОП 3 по сътветните категории и авторитетното жури. Подобен диалог, засягащ спецификите на всеки проект се прави за пръв път в Академия ГРАДЪТ, като така аргументите на журито достигнаха директно до авторите на проектите и гостите на събитието.
 
Фотограф: gradat.bg

 
Фотограф: gradat.bg

 
Фотограф: gradat.bg

Поздравления към всички участници и към победителите в тазгодишното издание на конкурса отправиха г-жа Лиляна Павлова, Министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, г-жа Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България" и г-н Владимир Житенски, зам. - председател на Камарата на строителите в България.
 
Фотограф: gradat.bg

 
Фотограф: gradat.bg

Наградата за инженерен проект в най-оспорваната категория ГРАДЪТ – Градска среда и инфраструктура връчи лично проф. д-р инж. Стоян Братоев, председател на УС на Метрополитен ЕАД София.
 
Фотограф: gradat.bg

През 2018 година в четирите тематични конкурса на Академия ГРАДЪТ 2018 участват над 120 млади  професионалисти, възпитаници на  Университета за архитектура строителство и геодезия,  Висше строително училище "Любен Каравелов", Лесотехнически университет, Нов български университет,  Варненски свободен университет, Politecnico di Milano, UCL- The Bartlett School of Architecture, Technische Universität Berlin, Hochschule Anhalt.

Конкурсите, част от "Академия ГРАДЪТ" 2018 се реализират с подкрепата на ексклузивния партньор на инициативата Фондация "Америка за България", златните спонсори на инициативата GP Group и COOP, както и с покрепата на Aurubis Bulgaria, ORT, Alukönigstahl и Planex.

Тази година наградите  в "Академия ГРАДЪТ"  са както парични, така и лятна или зимна ваканция за двама, клиентска карта за пазаруване с отстъпка в магазините от търговска верига КООП и включване в стажантска програма. През 2018 година бяха връчени и специални първа и втора награда за инженерни проекти.

Наградени:

Категория Градът "Сгради и вътрешни пространства":


-              Първа награда - Михаил Дянков, ПРОЕКТ 68: СОФИЯ ПЛАНЕТАРИУМ

-              Втора награда - Александрина Ивайлова Маринова, ПРОЕКТ 51: МУЗЕЙ НА ПОЛЕТА

-              Първа награда за инженерен проект - Петър Дойчинов, ПРОЕКТ 32: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСИЛВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩА СТОМАНОБЕТОННА СГРАДА В ГРАД СОФИЯ, СЪГЛАСНО СИСТЕМАТА ЕВРОКОДОВЕ

Конкурс "Съвременни тенденции за интериорни и екстериорни решения на търговски обекти":

-              Първа награда - Биляна Асенова, Саша Чабати, ПРОЕКТ 128: BIOCOOP ДЕЕН МАГАЗИН

-              Втора награда -  Невена Христова, Стефания Колева, Теодора Костова, Георги Мърхов, ПРОЕКТ 129: ЩАНД БИО КООП

Категория Градът "Културно-историческо наследство":

-              Първа награда - Мария Бадева, ПРОЕКТ 93: URBAN CATALYST

-              Втора награда - Кристиан Савов, Георги Бодуров, Добринка Николова, Росен Анев, ПРОЕКТ 91: ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ЗАВОД "СОФИЯ"

Категория Градът "Градска среда и инфраструктура" 2018:

-              Първа награда - Симона Чакърова, ПРОЕКТ 7: НОВ ТЕРМИНАЛ 1

-              Втора наградаДимитър Стойнев, ПРОЕКТ 57: EURO PLACE

-              Първа награда за инженерен проект - Владимир Пенев, ПРОЕКТ 31: ЧИСЛЕНО МОДЕЛИРАНЕ НА УЧАСТЪК ОТ ТУНЕЛНА ИЗРАБОТКА ПРИ ПРОКАРВАНЕ НА ТРЕТИ МЕТРОДИАМЕТЪР НА СОФИЙСКОТО МЕТРО


Всички проекти подадени в Академия ГРАДЪТ 2018 могат да бъдат разгледани на сайта http://thecityacademyawards.bg/
 

Повече за инициативата

Инициативата "Академия ГРАДЪТ", стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. От 2015 г. освен обучаващи и реализиращи се в България студенти и млади професионалисти в Академия ГРАДЪТ участват и български възпитаници на престижни европейски университети. През годините над 500 млади архитекти, инженери и урбанисти се включиха в "Академия ГРАДЪТ".

Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 cvetilini любопитно, 20.07.2018 11:56
    Информативно: КАКво е естеството на наградите - поощрителни с грамоти или имат и парично изражение?
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 3 | май - юни 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg