Facebook YouTube
Регистрация

Инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг: Асоциацията за фасаден инженеринг ще изработи ръководство за сградни обвивки

Четете в новия брой 3 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.07.2018, Автор: Градът.бг
[1116 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Асоциацията за фасаден инженеринг (АФИ) навърши една година. През тази година получавахме запитвания относно фасадния инженеринг както от наши членове, така и от заинтересовани от фасадния инженеринг професионалисти - архитекти, възложители, изпълнители, производители и проектанти. Основните въпроси за фасадния инженеринг са: Какъв е обхватът на тази дейност? Кой го прави? Какво е мястото му в строителния процес? Има ли минимални изисквания за пълнотата на проектите?
Това, че има въпроси, значи, че има интерес. Фасадният инженеринг в България навлиза във втора фаза на осмисляне и съзряване.
Поради наличието на тази нова специалност в българската практика и оскъдната специализирана информация в следващите няколко броя ще разгледаме теми, свързани с фасадния инженеринг, и ще се опитаме да отговорим на някои от основните повдигнати въпроси. Като цел за следващата година АФИ планира да изработи Ръководство за сградни обвивки, което да даде основните насоки и базовата необходима информация.
Настоящата статия е основана на моя дългогодишен опит в областта, както и на информацията, получена от сътрудничеството със специалисти от други страни и споделени добри практики по време на обучения и презентации в чужбина.
Статията отразява и безпристрастната оценка на двама фасадни консултанти, запознати пряко с основните школи по фасаден инженеринг - благодарности за оказаната подкрепа и изказаното мнение на Христо Генчев от "Прототип" ЕООД и Владимир Маринов от Define Engineers.

Пълният текст на статията - в брой 3 на сп. ГРАДЪТ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg