Facebook YouTube
Регистрация

BIM и софтуерните решения водят до интегриран дизайн на устойчиви сгради

Четете в новия брой 3 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.07.2018, Автор: Градът.бг
[1145 прочитания]
Последните години сме свидетели на съществена промяна в начина, по който професионалисти от цял свят се борят със старите и неефективни процеси при проектирането, строителството и поддръжката на сгради. Централна роля в тези промени заемат специализираните софтуерни системи и BIM концепцията.
Основният проблем за решаване е нарастващият обем данни и затрудненото им движение между специалистите от всички фази на даден проект – дизайн, строеж, управление и поддръжка. Допълнително голяма част от тези данни се губят при предаването на документацията между професионалистите от различните фази. Често, когато достигне до собственика на сградата и фасилити мениджмънта, информацията вече представлява обемни хартиени документи, много от които не са актуални или дори липсват.
 
Софтуерните системи и BIM могат да предоставят потенциално решение

BIM (Building Information Modeling) представлява процес по създаване на цифров модел на сградата, който осигурява устойчиво развитие през всички фази на жизнения ѝ цикъл. Основната цел е да се оптимизира съвместната работа и споделянето на детайлна информация между различните специалисти при дизайна, строежа и управлението на сградата.
Ключов фактор при използване възможностите на BIM процеса е достъпът до софтуерни решения, които да поддържат обмен на данни с други системи и богати възможности за импорт и експорт на различни файлови формати. Все още за малките и средните по размер фирми инвестицията в технологии и обучения, необходими за усвояване работата с BIM инструменти, може да изглежда обезкуражаваща. Но развитието на софтуерните решения и все по-достъпните възможности за обучение направиха възвращаемостта на инвестицията по-голяма откогато и да било, независимо за коя фаза от жизнения цикъл на сградата говорим. Нека разгледаме 3 специализирани решения за дизайн, строеж и управление на сгради, които се предлагат на нашия пазар: Vectorworks, Bluebeam Revu и FM Center.

Пълния текст на статията - в брой 3 на сп. ГРАДЪТ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg