Facebook YouTube
Регистрация

Тенденции в проектирането на осветление за дома

В брой 3 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.07.2018, Автор: Градът.бг
[1032 прочитания]

Фотограф: Philips Lighting

Проектирането на осветление за жилища има своите характерни особености. За разлика от осветлението на административни, търговски или индустриални обекти, където от първостепенно значение е функционалността, в дома светлината преди всичко трябва да създава настроение и да носи уют. Жилището е лично пространство, в което ни е нужно да се чувстваме комфортно, да отпочиваме, да общуваме с най-близките си хора. А предразполагането, което ни предлага средата, е свързано с изискванията към светлината.
 
Основни изисквания към осветителната система
Първото изискване при изграждане на осветителна система за дома е да се съобрази светлината с нуждите на различните помещения. В съвременните интериорни светлинни проекти често пъти се залага на няколко типа паралелно или дори алтернативно осветление за всяко пространство, за да може то да отговори на различните нужди на обитателите в зависимост от съответната моментна ситуация. По този начин се постигат разнообразни ефекти, създава се необходимата атмосфера, независимо дали тя ще предразполага за писане на домашни или за релакс с чаша вино след тежък ден. Например в спалнята може да има едновременно приглушено скрито осветление, интериорен акцент с полилей с ярка светлина и нощни лампи за четене, като трите могат да се комбинират или ползват поотделно.
Фотограф: Philips Lighting

По отношение на функционалността най-общо можем да разделим осветлението в дома на два типа. Първият е основно осветление, което задава общата цветна температура, послание и усещане в помещението. Спотовото осветление от своя страна подпомага изпълнението на ежедневни задачи или поставя светлинни акценти, които подчертават елементи от интериорния дизайн. Спотово осветление можем да поставим до огледалото в банята, над работния плот в кухнята или срещу картина. Много често при съвременното проектиране над масата за хранене също се предвижда самостоятелно осветително тяло като интериорен и функционален акцент.
За да изпълняват основното си предназначение, а именно да светят достатъчно интензивно, осветителните тела трябва внимателно и прецизно да се разпределят и групират във всяко помещение. При проектирането е задължително да се съобразим с размерите и обемите на пространствата, които са ключови при задаването на броя необходими тела и височината, на която следва да се монтират.
Тъй като осветителните тела са неделима част от цялостния облик на пространството, те трябва да се интегрират деликатно и естествено в него. В този смисъл освен качество по отношение на светлината те трябва да кореспондират визуално на общата интериорна концепция. В този смисъл формата се превръща в също толкова важен фактор при избора на продукт, колкото и функцията му. С особена сила това важи за жилищата.

Статията е разработена съвместно с "Бронлайт"
Пълния текст на статията - в брой 3 на сп. ГРАДЪТ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg