Facebook YouTube
Регистрация

Изграждат индустриална зона на територията на кв."Караманица" в Перник

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.06.2018, Автор: Градът.бг
[691 прочитания]

Фотограф: Община Перник

Кметът на Община Перник Вяра Церовска и изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД Антоанета Иванова – Барес подписаха меморандум за съвместни действия свързани с изграждането на индустриална зона на територията на кв."Караманица", гр.Перник.

"Община Перник има обявени 346 261 кв.м като индустриална зона. В момента те не са в добро състояние, до тях обаче е изграден удобен достъп. Смисълът на този меморандум е да може тази територия да се урегулира със самостоятелни терени, до които има добри пътища, електроснабдяване, възможност за вода и газифициране. Тези терени да бъдат дадени на инвеститори, които имат желание да развият своя бизнес, за да може в Перник да има повече работни места, по-голям обмен, търговия и развитие за региона", сподели кметът Вяра Церовска.
По думите й Община Перник е едно изключително удобно и комуникативно място. Инфраструктурата дава предпоставка за бърз транспорт до София, Македония, Гърция и Сърбия.

"Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 г. ще бъде приключена и реконструкцията на ж.п. линията София – Перник – Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко което имаме като даденост трябва да бъде ангажирано, за да може Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие", уточни кметът и допълни, че Перник става част от голямото семейство , в което общините Бургас , Стара Загора, Русе ,Горна Оряховица и Божурище имат изградени работещи индустриални зони.

"Благодаря затова, че давате възможност на нашата държавна компания да разшири портфолиото си като прибави имоти, които са на територията на Община Перник и взаимно да си бъдем полезни. Ние ще можем да предлагаме на инвеститорите много повече терени и индустриални зони, а вие ще можете да се възползвате от нашата помощ, за да направим Перник един по-добър град за живеене", коментира Антоанета Барес.

Въз основа на сключения меморандум за съвместно сътрудничество се предвижда да се организират работни срещи на експертно ниво между представители на община Перник и "Национална компания индустриални зони "ЕАД, които да дадат становища и предложения, както и да изготвят проекти на документи за учредяване на дружеството, в това число проекто-устав с уточнени компетентност на органите и всички обстоятелства, подлежащи на вписване, които да се внесат за разглеждане в Общински съвет Перник и съответните министерства.

Създаването на модерна индустриална зона е от значение за развитието на икономиката , съответно привличане на инвестиции в града и общината. За функционирането й е необходимо изграждане на подходяща инфраструктура , за което са необходими значителни финансови средства , с каквито към настоящия момент община Перник не разполага.
Терените, които ще бъдат апортирани, представляват бивши промишлени зони в кв."Караманица", гр.Перник и са отредени към настоящия момент за "Индустрилна зона" по регулационния план на града, с площ за всички терени 346 261 кв. м.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg