Facebook YouTube
Регистрация

Спа, уелнес и медицинският туризъм в България - все така перспективни в бъдеще време

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.06.2018, Автор: Николай Тодоров
[1324 прочитания]

Фотограф: Карачи

Много се говори колко богата е България на минерални ресурси и как се развива от хилядолетия в България и в същото време този богат ресурс се използва изключително малко - както за превенция и здравни цели, така и за бизнес. Това запита при откриването на панела за спа и медицински туризъм доц. д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм в рамките на Петата годишна среща на организацията на 12 юни.

Хотелите, които предлагат спа услуги, ще бъдат все по-предпочитани
според изследване на Deloitte, цитирано от Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм БУБСПА. След 20 години все повече туристи ще се интересуват от здравословното хранене и възможности за превенция на здравето в хотела, показват и проучвания на Европейската спа асоциация, защото основните предизвикателства са липса на вода и застаряващо население.
България има ресурс да развива балнео, спа и уелнес ресурса. Министерството на туризма разработи наредба, която даде възможност в момента България да има 56 сертифицирани спа центрове, 9 уелнес центрове и 21 балнео центрове и предоставят качествен продукт, изтъкна Лилия Арсова, главен директор "Туристическа политика" в Министерството на туризма. 102 са минералните находища в България, изключителна държавна собственост, с 19 балнеолечебни курорта с национално и 30 от местно значение.
Фотограф: Градът.бг

Седем спа дестинации са разработени
от Министерството на туризма с работни наименования Черноморска спа ривиера с 14 обекта, Термите на Константин Велики (Софийска), Здраве в земите на Спартак (Югозападна), Силата на Балкана, Дълголетие в планината на Орфей (Родопска), Водите и рози за царе, Спа от неолита (Югоизточна). Разработените от Министерството на туризма културно-исторически дестинации са осем, винено-културните дестинации са 12.
Фотограф: МТ

За успешните инвестиции на общината в собствена балнеоложка база разказа Петър Паунов, кмет на Кюстендил, както и за финансовите стимули за ползване на минералната вода и за привличане на туристи. В момента легловата база в региона вече наближава 3000 легла, туристическият данък е символичен - 24 хил. лв. годишно.
Съвет да се ползва

безвъзмездно европейско финансиране за проекти в спа и уелнес сектора
отправи към българските власти унгарският зам.-държавен секретар на туризма д-р Адам Розенку. Унгария дава възможност на 2 млн. граждани да ползват здравните си осигуровки чрез услуги в балнео и спа центрове. За сравнение - в България това число е 45 хи. души. Ръстът на туризма в Унгария е от 38% като приходи и като брой туристи според представителя на унгарското правителство с туристи предимно от Германия, Великобритания, Австия. Над 90% от балнеотуризма е свързан с двигателни нарушения. Австрия, Словакия и Германия водят по брой спа туристи в Унгария. 47 са реализираните спа проекти в Унгария за периода 2007 - 2013 г., които са генерирали 100 млн. евро, 35 са били новите медициски проекти с генерирани 60 млн. евро. Добрият туристически продукт включва качество и уникален характер, добра инфраструктура, адекватен маркетинг и образование за кадрите. Печалбата на спа проект е гарантирана не само от входна такса, но и от допълнителни услуги - медицински, уелнес, ресторантски услуги, хотелски услуги, магазини със спа продукти, събития и спонсори. Унгария е пазарен лидер в денталния туризъм, който феномен стартира още през 70-те години с много туристи от границата с Австрия.
Фотограф: Градът.бг

Опитваме се да удължим сезона на хотела, но в началото на сезона търсенето е малко, изтъкна Виктор Жуков, резидент мениджър DoubleTree Hilton Варна. Затова се фокусираме върху други сегменти като спа. Промотираме дестинацията Златни пясъци както в Русия, така и в Западна Европа, включително и road show, което ни се струва един много успешен начин.

Целогодишната експлоатация дава възможност за избягване на разходи
като зазимяване на хотела и ремонти в началото на сезона. Разработихме специални програми като Детокс, Фигура, Дестрес със съответни процедури и два типа диети - детокс и енергийна, като включихме специфични местни компоненти като киселото мляко и пробиотични бактерии. Но тези пакети се нуждаят от промотиране чрез туроператори, за които морският и ваканционен туризъм си остават приоритет, коментира Виктор Жуков.
Фотограф: Градът.бг

България е втора в Европа по горещи минерални извори след Исландия. Достъпът на европейските туристи до медикъл спа и спа услугите в България чрез здравните им осигуровки - опитът от Европа. Наредба 7, която регулира ползването на ваучери за храна, може да бъде допълнена и с ваучери за почивка в българските санаториуми в системата на НОИ, изтъкна Румен Драганов. С декларация и обръщение към държавните органи с конкретни предложения за решаване на проблемите в сектора завърши срещата на Националния борд по туризъм.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg