Facebook YouTube
Регистрация

Рестартират водно-атракционния проект "Парк Океанариум" в Бургас

Концесионерът "Уотър атракшънс къмпани плюс" АД иска удължаване на срока за изграждане на обектите до 2024 г. Инвестицията от над 110 млн. лв. ще се реализира в партньорство с "Хоризонт-Иванов" и Polin Waterparks

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.06.2018, Автор: Градът.бг
[1750 прочитания]

Фотограф: DESET аrchitects

След 4-годишно затишие "Уотър атракшънс къмпани плюс" АД отправи искане до Общинския съвет и кмета на Бургас за удължаване на срока за въвеждане в експлоатация и извършване на инвестициите по проект "Парк Океанариум" до 2024 г. Дружеството е концесионер по договор с община Бургас от 12.06.2013 г. за изграждане на мащабен воден развлекателно-релаксационен комплекс на 117 дка от територията на парк "Езерото".  

Първоначално основен акционер в Уотър атракшънс къмпани плюс" АД и главен инвеститор в проекта беше НПО "Мостовик" ООД - руска компания с над 20-годишен опит в изпълнението на повече от 600 мащабни проекта в цял свят. Един от емблематичните й обекти е функциониращият вече Приморски океанариум на остров Руски във Владимосток.

В кратки срокове след подписване на концесионния договор за бургаския Океанариум, НПО "Мостовик" ООД предприе конкретни действия по стартиране на проекта, основните от които са: първо концесионно плащане от 660 000 лв., подробни инженерно-геоложки проучвания и геодезично заснемане на концесионната територия, разчистване на терена, изместване на съществуващ водопровод и тласкател.  Възложен е и идеен проект за предвидените етапи на изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта.

Направените до момента капитални вложения възлизат на 4 132 133 лв.

Финансовите затруднения за концесионното дружеството идват в края на юли 2014 г., когато ЕС въведе санкции срещу няколко руски банки, включително и "Газпромбанк", която беше обезпечила финансовия ресурс за реализация на проекта на стойност 50 млн. евро. Това доведе до обективна невъзможност за спазване на договорения срок за въвеждане на обекта в експлоатация, заявяват от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД в писмото си до местния парламент.

Към днешна дата НПО "Мостовик" вече не е участник в проекта "Парк Океанариум", и не притежава акции в дружеството концесионер.  Новите партньри, с които "Уотър атракшънс къмпани плюс" АД възобновява изпълнението на концесионните договорености, са строителната фирма "Хоризонт – Иванов" ЕООД и международната компания Polin Waterparks. Съвместно са започнали актуализация на идейния проект и осигуряване на финансиране за реализацията му.
Фотограф: DESET аrchitects

Обновеният линеен график за реализацията на атракционният комплекс  предвижда четири етапа на строителство с краен срок за завършване и откриване през 2024 г. Прогнозната планирана инвестиция за следващите пет години е в размер на 110 149 035 лв.

Основните обекти, които ще се реализират поетапно, са:

- Подобект А – ОТКРИТ АКВАПАРК с атракциони, разположенив непосредствена близост до морето и Атанасовско езеро, и обособени зони за сезонна търговия.

- Подобект В – ДЕЛФИНАРИУМ, ОКЕАНАРИУМ И РАЗВЛЕКАТЕЛНО-ПОЗНАВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС.

- Подобект С – ОТКРИТ ЕТАЖЕН ПАРКИНГ за 1000 коли

- Подобект D– ЗАКРИТ ВОДНО-ОЗДРАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС И ЛЕГЛОВА БАЗА, включващи покрит аквапарк, покрити и закрити басейни, лечебно-възстановителен център, фитнес, бизнес зона с връзка към всички останали обекти в комплекса и към залата за събития. В частта към атанасовското езеро е предвиден вертикален парк за с много зеленина за гнездене на птици.
Фотограф: DESET аrchitects
Фотограф: DESET аrchitects
Фотограф: DESET аrchitects

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg