Facebook YouTube
Регистрация

Златен Vizar за "АиА Архитекти" - в конкурса "Вторичен градски център - Централна гара София", и за арх. Георги Цикалов - в WHAT’S UP ARCHITECTURE

Арх. Лозан Лозанов с отличие за цялостен принос

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
[2556 прочитания]
Арх. Лозан Лозанов получи приз за цялостно творчество от председателя на журито арх. Данте Бенини

Арх. Лозан Лозанов получи приз за цялостно творчество от председателя на журито арх. Данте Бенини
Фотограф: Градът.бг

Фондация VIZAR връчи четвъртите поред архитектурни награди като възстанови престижния форум след 11 години сдържано мълчание. Събитието се състоя на 9 юни в Огледалната зала на Националната художествена галерия. Тази година VIZAR обяви два конкурса - и във всеки от тях имаше по три награди.
За първи път беше връчен приз за цялостно творчество - под аплодисментите на цялото зала я получи арх. Лозан Лозанов. Връчи я прочутият арх. Данте Бенини, председател на журито. Арх. Лозан Лозанов заяви:"Много съм благодарен за тази награда и сега е времето да спомена името на един приятел, човек, с когото сме работили рамо до рамо в продължение на повече от 50 години, и който вече не е между нас - арх. Богдан Томалевски."

КОНКУРС ЗА ВТОРИЧЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР - ЗОНА "ЦЕНТАРЛНА ГАРА СОФИЯ"

Златен Vizar получи "АиА Архитекти". Наградата връчи главният архитект на София арх. Здравко Здравков, получи я арх. Ангел Захариев. Стойността на първата премия е 10 000 лв.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Сребърният приз беше връчен от члена на журито Тиери Опикофер, който разказа за работата си в Женева с проект за обновяване на окологаровото пространство. Наградата беше присъдена на "А.Д.А. - Агенция дизайн и архитектура" и беще получена от арх. Радомира Методиева. Стойността на втората премия е 5 000 лв.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Бронзът получи за Студио ДЕСЕТ Архитекти от арх. Ивайло Петков. Връчи я арх. Мартин Аартс, член на журито, участвал в трудния и важен за Ротердам проект, който променя гарата и западналата територия около нея и я превръща в културен център. Стойността на третата премия е 3 000 лв.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг


КОНКУРС WHAT’S UP ARCHITECTURE

Златният приз взе арх. Георги Цикалов от "Цикалов Архитекти" за две жилищни сгради. Наградата връчи проф. Ивайло Знеполски.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Сребърната награда взеха "Тилев Архитекти" за своята "Разходка по път от стъкло и бетон", получена от арх. Димчо Тилев.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Третото място бе присъдено на арх. Десислава Димитрова за своята визия как лифтът от Княжево до Копитото ще върне славата на Витоша и прилежащата територия. Връчи я съветникът на министъра на културата Боил Банов.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Наградените и журито
Арх. Данте Бенини: "В София намерих, приятели, колеги, екип. Видях широко отворените очи на хората, летящи към бъдещето. Бъдете готови, разполагате с всичко необходимо. Вашите архитекти са готови да започнат работа за бъдещето. Виждам 3 неща: Визия, Смелост и Решимост."
Арх. Мартин Аартс: "За зоната в Ротердам работихме 20 години. Задачата изглеждаше невъзможна, но постигнахме резултат. Всички проекти, които участваха в конкурса за Централна гара, са реалистични"
Тиери Оникофер: "Надявам се да постигнем общоевропейска архитектура с реализацията на проектите.Архитектурата не е само за ползвателите, тя е за всички."
Ивайло Знеполски: "Хубавите сгради в отдалечените квартали променят облика им, променят средата."
Арх. Бойко Кадинов: "VIZAR ще направм виртуален музей на архитектурата, който да отразява съвременните тенденции в архитектурата. Ще се борим за нов закон за архитектурата"
Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: В проектите се вижда как занемарената територия около Централна гара може да бъде променена. Ще работим заедно, ще вземем доброто от наградените проекти и ще преминем към скучната за архитектите работа по ПУП-ове и РУП-ове.
Проф. Георги Лозанов: "За архитектурата не се говори достатъчно. Тя влияе на хората - големите стилове стигат до нас най-вече чрез архитектурата. Доволен съм, че през тези дни говорихме за архитектура."
Наградените: всички те са благодарни и готови да започнат работа.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

За конкурса
В двата конкурсни раздела на VIZAR 2018 – WHAT’S UP ARCHITECTURE и Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", участват над 220 български архитекти със 75 проекта и 100 табла.

Изложбата-конкурс WHAT’S UP ARCHITECTURE е за архитектурни проекти и реализации в периода 2016-2018 г.

Конкурсът "Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", е организиран съвместно със Столична община. Участваха 11 проекта. Участниците са: "А и А Архитекти", А.Д.А, DESET архитекти, "Никонсулт", "Новиза", арх. Димитър Младенов, проф д-р арх. инж. Пеньо Столаров, "Никифоров студио", арх. Тодор Булев, "Архитектурноинженерен състав, арх. Иван Василев. Отличените проекти за Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", ще послужат за последващо разработване на проекта за зоната.
Конкурсът постави актуалния въпрос за развитието на потенциалните вторични градски центрове паралелно с развитието на градския център. Зоната около Централна гара е транспортно комуникационен, обществен и урбанистичен възел, който има потенциал да бъде развит като Вторичен градски център. Тя обхваща териториите между ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащия ЖП ареал и териториите, разположени на север в непосредствена близост до него. 12 хил. кв. м е територията пред Централна гара, за която се търси съживяване чрез ПЧП, привличане погледа на инвеститорите на север от бул. "Сливница" и намиране на добро решение за преминаване от другата страна на жп ареала. Територията има безспорни предимства - тя е най-добре обезпечена с транспортен достъп в цялата столица, има 5 хил. кв. м площ под земята при Ротондата,, все още има надежда за пробим под бул. "Христо Ботев" и свързването на града със зоната за жп коловозите,центърът на столицата отстои само на 15 минути от гарата.

Наградите VIZAR се осъществяват с подкрепата на Европейския културен парламент и се утвърдиха през изтеклите години като авторитетен форум на националната архитектура.
VIZAR 2018 се осъществява под егидата на Министерството на културата с подкрепата на Столична община в салоните на Националната художествена галерия.

Конкурсните участия бяха оценени от 7 до 9 юни от международно професионално жури:
- Арх. Данте О. Бенини - Dante O. Benini & Partners Architects, Италия - председател
- Арх. Хенриет Вамберг - Gehl Architects, Дания
- Мартин Аарц - Urban planning senior advisor, City of Rotterdam, Холандия
- Арх. Анета Булнат - Bulant & Wailzer, Австрия
- Тиери Опикофер – Cobaty, Швейцария
- Карл-Ерик Норман – European Cultural Parliament, Швеция
- Проф. дн. Ивайло Знеполски – България
- Проф. дан. арх. Бойко Кадинов – България

От 5 до 10 юни творбите на българските участници във VIZAR 2018 са експонирани в Националната художествена галерия – София, пл. "Княз Александър I".
VIZAR 2018 се провежда с медийната подкрепа и участие на Градът Медиа Груп, БНТ и БНР.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg