Facebook YouTube
Регистрация

Голямата награда за архитектура на КАБ - за "малък проект със значимо социално въздействие"

Журито високо оцени нетрадиционен подход, социална ангажираност, максимално адресиране на нуждите на ползвателите с минимални средства

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.06.2018, Автор: Николай Тодоров
[2166 прочитания]
<a href="https://baa.kab.bg/submissions/%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%81-demokratos/">Проектът Демократос </a>- реконструкция на актова зала в училище в Бургас на  арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов

Проектът Демократос - реконструкция на актова зала в училище в Бургас на арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов
Фотограф: Галина Милкова

Най-малкият като мащаб, квадратура и средства проект получи Голямата награда за архитектура на Камарата на архитектите в България. Това е проектът Демократос за реконструкция на актова зала в училище в Свети Влас на арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов. Мотивите на журито са нетрадиционен подход, социална ангажираност, максимално адресиране на нуждите на ползвателите с минимални средства. Това изтъкна председателят на международното жури Йън Ричи. Победителят получава специална статуетка с автор Стефан Иванов, избрана след конкурс.
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг

Четири са специалните отличия - за Магазия 1 в Бургас с архитекти Марияна Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова, триъгълната кула на Сердика с архитекти Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов, стара къща с бял бетон с архитекти Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христова, офис сграда във Варна с архитекти Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев,
Магазия 1 в Бургас, архитекти Марияна Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова
Фотограф: КАБ

Стара къща с бял бетон , архитекти Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христова
Фотограф: КАБ

Триъгълната кула на Сердика , архитекти Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов
Фотограф: КАБ

Офис сграда във Варна , архитекти Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев
Фотограф: КАБ

Това е решението на изцяло международно жури от световно признати имена с председател арх. Йън Ричи и членове известните архитекти Филип Самин, Керем Язган, Паоло Бреша, Щербан Циганаш.

Важно е архитектурата да променя живота на хората и да създава оптимизъм за бъдещето, изтъкна председателят на КАБ арх. Борислав Богданов. При всеки конкурс има етични норми, които са особено важни. Особено важен е невидимият контекст на архитектурата - политически и социален. Затова нашият подход беше цялостен и с визионерски поглед.

Преди това архитектурен борд от петима председатели на международни архитектурни асоциации избра шестнадесет проекта от общо 41 участници, които продължиха в представянето си на финала на първото издание на конкурса организиран от КАБ. Това са проф. д-р арх. Милан Джурич – председател на Съюза на Архитектите в Сърбия, арх. Мартин Пановски – председател на Асоциацията на Архитектите в Македония, арх. Астрид Никсха – председател на Асоциацията на архитектите в Косово, доц. арх. Арманд Вокши – председател на Асоциацията на архитектите в Албания, арх. Филип Алексич – председател на Асоциацията на архитектите в Черна гора.

Всички номинирани проекти бяха презентирани пред международно жури и публика по време на сесиите на SHARE Sofia 2018. Първото събитие за архитектурни награди на КАБ има за цел да отличи най-стойностните реализирани архитектурни проекти у нас като оценяването е не само по естетически и технически критерии, но и на база значимост за социалния, културния и икономически живот на България.

Информация за номинациите и наградитеДобавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg