Facebook YouTube
Регистрация

Катедра "Рисуване и моделиране" - УАСГ представи изложба от студентски резултати от дисциплина "Моделиране"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.06.2018, Автор: Доц. Владимир Игнатов, ръководител катедра "Рисуване и моделиране"
[475 прочитания]

Фотограф: УАСГ

Във всички образователни културни (не стихийни) системи неизбежно се появява стремежа да приведат своите начала в логически ред и вътрешна системна определеност. Когато в условията на човешкия живот се извършва голяма промяна, тя води след себе си съответната степенувана промяна в ценностните разбирания.
Фотограф: УАСГ

Подвластни на тези процеси и при нас "смисълът" отстъпи място на националната ни дарба да забравяме, да не познаваме. В резултат на различни субективни и обективни обстоятелства (притежаващи свое оправдание) се появи недоверие към определени ценности, показващо ограничен и частен характер на поведение. Кризата на съзнанието се усети на всички нива. Затворени в себе си някак негласно сред нас се обяви за "табу" всякакво усилие за назоваване смисъла на всички начала (необходимости) във връзка с образованието – система от начала и отношения – всички със свое основание, установено от авторитета на опита, изграден във времето. Тяхната свързаност създава възможност за синтез и запазвайки своето различие да установят плодотворно равновесие, доказвайки, че едно и също съдържание може да бъде едновременно, но от различни страни предмет на различно съдържание. Според Ортега – и Гасет при неосъзнаването на тази очевидност сме осъдени на безкрайната работа на "Сизиф".
Фотограф: УАСГ

Отчитайки, че всяка ситуация създава състояние на духа и следователно възможност за безкористен диалог, ние дисциплината "Моделиране" поднасяме своите начала като повод за осмисляне в общата рамка на "ученето", излизайки извън себе си, откривайки себе си, своята същност на базата на събрания опит. Една малка част от учебни резултати на великолепни студенти, които по време на този не лек процес на създаване бяха сътрудници с плодотворна близост - интелигентни и съпричастни, разбирайки, че всеки се нуждае от всички останали, не в изтъркания контекст на субординация, а усещайки своята значимост. Именно те (чрез своите работи) създадоха това състояние на духа, присъстващ в цялата експозиция, за което ние, вече с надежда за бъдещето, им благодарим.Би трябвало тяхното желание, усилие и разбиране на смисъла да е повод за своеобразен празник. Надяваме се, че осъзнават, че правенето и мисленето за нещо е началото, първата крачка към приемането на това нещо.
Фотограф: УАСГ

От свое име благодаря и съм горд от всички преподаватели в дисциплината "Моделиране", които споделяйки неоценим опит, знания, подход и търпение със студентите, направиха за тях неразбираемото да стане разбираемо. И това е видимо.
Фотограф: УАСГ

Надявам се след тази изложба диалога да не бъде прекъснат.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg