Facebook YouTube
Регистрация

VIZAR 2018. Конкурс за Вторичен градски център при "Централна гара – София": разумно и модерно градоустройство, което да повиши интереса към зоната

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 07.06.2018, Автор: Милена Василева
[1838 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков апелира към създаване на работещо пространство в рамките на 24 часа в зона "Централна гара – София", като се осигурява баланс във височина и площ и се защитава както публичният, така и частният интерес. Това означава повишаване качеството на територията и на стандарта на живот. Това той направи по време на дискусията "Стратегическо развитие на градските центрове", провела се на 6-ти юни с участието арх. Здравко Здравков и арх. Виктор Бузев, главен архитект на Варна, по време на дните и наградите на VIZAR 2018 в София, които са под патронажа на Министерство на културата със съдействието на Столична Община.
Фотограф: Градът.бг

Председателят на Фондация "Визар" проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов откри дискусията. Медийното въвеждане беше на проф. Георги Лозанов, който отнова настоя за медийна видимост за архитектурата, за да влезе тя в потока на съзнанието на повече реципиенти, припомни сравнението на покойноя арх. Богдан Томалевски – "Архитектурата е застинала музика", определи града като архитектурна творба и съвкупност от архитектурни решения.
В рамките на VIZAR 2018 са инициирани 2 конкурса, единият от които е за Вторичен градски център в зона "Централна гара – София". Именно този конкурс беше поводът и катализаторът за провелата се на 6-ти юни дискусия в Националната художествена галерия на София. Конкурсът се реализира съвместно със Столична община и способства за лансирането на нови идеи, функции и структура, характер и функционално развитие на нов потенциален Вторичен център в споменатата зона, като целта му е да бъде разгледано бъдещето развитие на София като европейска столица. Фокусът попада върху най-контактната и неразвита част от територията между булевардите "Христо Ботев", "Княгиня Мария Луиза" и Предгаровия площад, чиито пространствен потенциал остава неоползотворен.
Фотограф: Градът.бг
"Идеята да се намери втори градски център на София има за цел да се намери още едно място със засилена публична комуникация, да дава възможност за общуване и развлечения. София е пренаселен град. Центърът на града е твърде малък, важно е да има нови места и всяко време да намира своите проекти и реализации и да оставя следа, се включи в дискусията проф. Георги Лозанов. Да видим какъв център ще остави посткомунистическият период, наричан преход, какви ще са неговите следи."
Арх. Здравко Здравков обясни необходимостта от промяна на средата около Централна жп гара София и впоследствие промена на цените на имотите в зоната, които са три пъти по-ниски от територията на юг от бул. "Дондуков". "Промяната на визията на ул. "Витоша" вдигна стандарта, същото ще стане и след ремонта на ул. "Граф Игнатиев" – ще се променят наемателите, ще се променят финансовите изражения. Оправената среда променя облика и създава принадена стойност", каза арх. Здравков. Той припомни, че тази територия има най-добрата транспортна достъпност в цяла София, отстои на минути от центъра на града, но е занемарена, пуста и несигурна.

Какви са предизвиктелствата в зоната на Централна жп гара
- 5000 кв. м площ под земята на "Пазари Възраждане" пред Ротондата стоят неизползвани. Магазините са празни, закрити с решетки и заключени. Пътникопотокът от Централна гара вече е пренасочен към автобусите и сега никой не минава покрай Ротондата.
- Голямата спортна зала в ремонтираното здание на гарата стаи неизползвано.
- Провалена е засега възможността за пробив на бул. "Христо Ботев" под Централна жп гара.
- Територията е маргинализирана, вечер е пусна и необезопасена.
Затова е нужда концепция за развитие на зоната. Той отново припомни примера на Ротердам, където чрез младежка дискотека маргиналите са отстранени от зоната, хората са извадени на ниво терен, а автомобилите минават под него през тунел. Сега вече дискотеката е затворена и в зоната има скъпи магазини. Средата е коренно променена.
-Арх. Здравков постави и въпроса за разнородната собственост в зоната – частна общинска, частна на отделни собственици, държавна. Той каза, че твърдо стои зад интерасите на всеки собственик, спомена окрупняване на собствеността по законов начин и необходимостта от преговори по темата.

Арх. Виктор Бузев, главен архитеркт на Варна, спомена, че във Варна нещата вървят по-лесно, защото има ясна визия и стремеж прогнозите на ОУП на Варна да се случват. Той спомена разделянето на града на две след прокопаването на канала, обновяването на южната част – кв. Аспарухово, насърчаването на алтернативни видове транспорт, включително и морски, за свързване на квартала с центалната градска част.
Арх. Бойко Кадинов специално спомена, че една от основните идеи на конкурса е да се даде възможност за изява на българските архитекти, "за да не се превърнем в сенки на своето творчество", каза арх. Кадинов.
Фотограф: Градът.бг

Арх. Иван Аврамов, председател на Софийската колегия на КАБ, приветства "Визар" и каза колко е важно да има градоустройствени конкурси преди архитектурните. "Те дават най-добрите резултати като концепции и инвестиционни проекти, дават широк поглед", каза арх. Аврамов. Той постави въпроса възможностите на архитектите да влияят върху политиката на един град: "Ние като архитекти можем ли да влияем на политиката за създаване на градоустройствена среда и за реализацията на нашите идеи?". Арх. Аврамов спомена още и чуждестранното жури: "модата журито да е от известни чуждестранни архитекти е крайно неправилна – какво ще разбере и най-големият експерт, като го хвърлите на Централната гара или зад коловозите й?".
Арх. Димитър Младенов постави въпроса за собствеността на територията.
Георги Бойков, представител на собствениците, се обърна към главния архитект с призива "като се навлиза в архитектурните дебри, да се следи юрисдикцията."
Арх. Здравко Здравков обобщи: "Задачата на конкурса е да се предложи букет от функции и нещото да работи 24 часа. Има вариант да се обединят имотите в компактна форма по законов път при първа регулация. Самите собственици трябва да са убедени в необходимостта от обновяване на зоната. Целта на всички собственици, включително и на Столична община, е да получат по-голям "добив" от имотите си, да насочим инвеститорите на север от бул. "Сливница". Затова трябва да създадем работещо пространство в рамките на 24 часа. Да намерим баланс и да защитим и публичния, и частния интерес. Да намерим баланса, за да получим удовлетворение и във височина, и в площ."
Дискусията завърши с желанието да се намери баланс на територията и общ интерес между собствениците.
Напомняме, че отличените проекти за Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", ще послужат за последващо разработване на проекта за зоната.
В двата конкурсни раздела на VIZAR 2018 – WHAT’S UP ARCHITECTURE и Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", участват над 220 български архитекти със 75 проекта и 100 табла. Изложбата-конкурс WHAT’S UP ARCHITECTURE е за архитектурни проекти и реализации в периода 2016-2018 г. Конкурсът "Вторичен градски център, зона "Централна гара - София", е организиран съвместно със Столична община.
Наградите VIZAR се осъществяват с подкрепата на Европейския културен парламент и се утвърдиха през изтеклите години като авторитетен форум на националната архитектура.
VIZAR 2018 се осъществява под егидата на Министерството на културата с подкрепата на Столична община в салоните на Националната художествена галерия. От 5 до 10 юни творбите на българските участници във VIZAR 2018 са експонирани в Националната художествена галерия – София, пл. "Княз Александър I".
Конкурсните участия се оценяват от 7 до 9 юни от международно професионално жури:
- Арх. Данте О. Бенини - Dante O. Benini & Partners Architects, Италия - председател
- Арх. Хенриет Вамберг - Gehl Architects, Дания
- Мартин Аарц - Urban planning senior advisor, City of Rotterdam, Холандия
- Арх. Анета Булнат - Bulant & Wailzer, Австрия
- Тиери Опикофер – Cobaty, Швейцария
- Карл-Ерик Норман – European Cultural Parliament, Швеция
- Проф. дн. Ивайло Знеполски – България
- Проф. дан. арх. Бойко Кадинов – България
От 5 до 9 юни всяка вечер от 17:00 – 20:00 часа в програмата на VIZAR са предвидени лекции и дебати:
- лекции от Швейцария, Холандия, свързани със стратегическото развитие на градските центрове
- дебати относно проблеми и перспективи пред съвременната архитектурна практика в България и др.
- Архитектура и BIM
Фотограф: Градът.бг
Пълната програма - www.vizar-awards.com>
VIZAR 2018 се провежда с медийната подкрепа и участие на Градът Медиа Груп, БНТ и БНР.

Фотограф: Градът

Добави коментар Коментари (1)

 • Преглед на профил #1 galaf неутрално, 10.06.2018 15:03
  Как може така да загрозите сградата на двореца и то с реклама на събитие, което претендира да дава оценка на архитектура! Истинска гротеска!
  Тия чичковци да си лепнат и те по един плакат върху носа и очите и така да говорят по микрофона.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg