Facebook YouTube
Регистрация

A3 Advanced Architecture Apartments - един проект, реализиран с продукти и системи на Reynaers

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.05.2018, Автор: Reynaers
[896 прочитания]
 

 
Фотограф: Reynaers

A3 Advanced Architecture Apartments от STARH Architects се намира в една от модерните части на София, столицата на България. Кварталът е комбинация от динамичен градски живот и тиха жилищна атмосфера с богата зеленина. Формите и гледките на планината Витоша в непосредствена близост силно доминират района и формират елегантната архитектура на A3, за която са характерни меки заоблени линии и големи остъклени повърхности, проектирани да поглъщат максимално количество дневна светлина.

Формата следва функцията
A3 е резултат на екипно сътрудничество между клиент и архитект, инженер и производител. От самото начало клиентът има ясна визия по отношение на заданието, включително създаването на чисти правоъгълни и просторни помещения. "Създаването на A3 се осъществява отвътре навън, като дизайнът стриктно следва функцията, което е и подходът на студиото при проектиране на жилищните сгради. Безкомпромисната функция напълно съответства на заданието на инвеститора", обясняват архитектите.
 
Фотограф: Reynaers

A3 - Обеми, които вдъхновяват
Комбинацията от два мощни контекстни компонента като обкръжаващата архитектурна среда и планинските гледки води до динамичната и модерна форма на строителство без това да вреди на неговата функция. А3 е организирана в пет отделни обема, разположени заедно като ансамбъл, определящ цялостната крайна форма. Всеки от тях е очертан с меки и елегантни форми, позволяващи на въображението да се развихри. STARH Architects сравняват съотношението на петте обема на сградата с пет планински върха или със силуета на семейство с три деца. По-дълбоката концепция обаче цели всеки сам да получи вдъхновение от архитектурата и да определи формата на сградата.

Цялата сграда e дълга 100 метра и се издига на 17 етажа. Дължината е разделена между пет отделни блока, всеки със собствен вход и независимо вертикално движение. Първите два блока (A и B) включват по два апартамента на етаж, останалите три (V, G и D) имат по три апартамента на етаж. Малкият брой апартаменти на етаж е стратегия с цел да се повиши усещането за лукс и да се осигури уединение на наемателите. Общият брой апартаменти в сградата е 158.
 
Фотограф: Reynaers

Възползвайки се от географското разположение на сградата всекидневните са ориентирани така, че да поемат източната и югоизточната светлина. Обширното остъкление открива гледка към планината Витоша и към близкия град.

Предизвикателствата
С осигуряване на максимална застроена площ резултатът е 110-метрова фасада за всяка сграда, което може да има внушителен визуален ефект. За да се намали агресивното въздействие всички ръбове са омекотени и извити. Допълнително огънатите овални форми помагат за намаляване на шумозамърсяването - ценна стратегия, тъй като проектът се намира в непосредствена близост до оживен булевард.
 
Фотограф: Reynaers

Проектирането и изграждането на проекта отнемат по-малко от 3 години без съществени изменения на проекта. Архитектите отбелязват, че са се придържали към планирания бюджет до оскъпяване от 1%, който всъщност се дължи на амбицията на клиента да осъществи допълнителни подобрения в интериора.

Естетика, функционалност и дълголетие
Според Светослав Станиславов от STARH Architects естетиката, функционалността и дълголетието са трите компонента, които определят архитектурата на А3. "Въпреки осигуряването на траен естетически ефект, стъклото, бетонът и стоманата, използвани във фасадата, осигуряват дълготрайност и лесна поддръжка", казва той.
 
Фотограф: Reynaers

Строителните работи са на най-високо ниво, което също помагат за по-добрия резултат. Стъклото e красив акцент, създаващ впечатляващо усещане за изтънченост и светлина.

Успешно сътрудничество между архитект и производител
Изборът на производителите беше от ключово значение за успеха на проекта, особено при системата за окачени фасади и остъкляване, които играят ключова роля в архитектурното решение. "Сградата е проектирана с цел постигане на високо качество във всеки аспект, включително използваните материали", коментира арх. Станиславов. "Предвид тази цел изборът на Reynaers Aluminium с техните системи CW 50 и CS 77 наред с бетонните и фибро-бетонови панели и стъкло беше логичен. Получихме възможността да посетим някои от проектите, изпълнени с горепосочените системи, и бяхме представени на техните производители. Фасадните елементи бяха сглобени в предприятията производители и доставени в безупречно състояние."

Арх. Станиславов допълва: "Тясното сътрудничество с представител на производителя по време на проектирането е гаранция за по-нататъшната висококачествена реализация, което е нашата основна цел - създаване на естетически, функционални и дълготрайни сгради. Отвъд физическото впечатление най-забележителното в сградата е, че тя впечатлява и стимулира въображението."

За повече информация - www.reynaers.com/en/fabricators/get-inspired/a3-advanced-architecture-apartments

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg