Facebook YouTube
Регистрация

Кметът Иван Тотев: Много важно е развитието на летище "Пловдив" и като гражданско, и като карго

Две големи фирми от Китай ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.05.2018, Автор: Градът.бг
[1853 прочитания]

Фотограф: Надежда Чипева

Представители на определения за концесионер на летище "Пловдив" консорциум между HNA Group (Хайнан Груп) и "Пловдив Еърпорт Инвест" представиха инвестиционните си намерения на среща с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, кмета на община "Родопи" Пламен Спасов, председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметовете на шестте пловдивски района и заместник-кмета Розалин Петков.
Фотограф: Община Пловдив

Кметът Иван Тотев увери китайските инвеститори, че Община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за реализирането на проекта. Много важно е развитието на летището и като гражданско, и като карго, подчерта градоначалникът.

След огледа на летище "Пловдив" представителите на "Хайнан" споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. В града дори пристигнаха представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията.

Припомняме, че на заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между  HNA Group (Хайнан Груп) и "Пловдив Еърпорт Инвест" за концесионер на летище "Пловдив" след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. В момента се чака произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.
След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg