Facebook YouTube
Регистрация

Lion's Head Investments е новият инвеститор на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.05.2018, Автор: Борис Бъчваров
[963 прочитания]
 

 
Фотограф: AngajatorulMeu

Най-новият инвеститор на пазара на бизнес имоти в България и Централна и Източна Европа  се казва Lion’s Head Investments. Фокусът на дружеството е придобиването на сгради със знаково значение и дългосрочни наематели.
Роlуgrарhіа Оffісе Сеntеr, София

Фотограф: pr2

Основните инвеститори в Lion’s Head Investments са AG Capital и Old Mutual Property. Първите инвестиции на дружеството у нас са Polygraphia Office Center и Megapark в София.
Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion’s Head
Фотограф: pr2

Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion’s Head:
"След повече от 30 години в сектора на недвижимите имоти и като инвестиционен директор на Old Mutual Property до 2017 г., се радвам , че съм част от управленския екип на Lion’s Head Investments. България и Румъния, както и целият регион на Югоизточна Европа имат своите значими преимущества – стабилен ръст на БВП, ниски данъци, атрактивен пазар на труда, фискална предпазливост. Дългогодишният опит на AG Capital, изградената регионална платформа на Групата и високото качество на проектите, с които стартираме, ми дават увереност за бъдещото успешно развитие на Lion’s Head."
 Megapark, София
Фотограф: Soravia

Megapark е офис проект с РЗП от 75 000 кв.м., разположен на ключовия булевард Цариградско шосе в непосредствена близост до един от най-успешните търговски молове. Самият той разполага с търговски площи и близо 500 парко места. Сделката ще приключи след одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.
Oregon Park, Букурещ
Фотограф: oregon-park.ro

Oregon Park е офис парк, разположен в северния бизнес район на Букурещ Floreasca Barbu Vacarescu, се състои от три офис сгради Клас А. Две от тях (A и B) са завършени през 2016 година и напълно отдадени на международни инвеститори като Oracle, Deloitte, Euler Hermes and Kepler Alten. Трета сграда е в процес на изграждане и ще бъде готова през 2019 г. Общата площ на трите сгради в парка ще бъде 125 000 кв.м. Проектът заслужено е удостоен с наградата за най-добра офис сграда на CEE Real Estate Quality Awards 2018.
От ляво на дясно: Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion’s Head, Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на AG Capital и Сергей Койнов, изпълнителен директор на Lion’s Head

Фотограф: pr2

Πpeз пocлeднитe 2 гoдини пaзapът нa oфиc плoщи в Бългapия e вce пo-динaмичeн, a пpeз 2017 г. ca нaeти peĸopднитe 200 000 ĸв. м. Haeмитe пocтeпeннo ce пoĸaчвaт, дocтигaйĸи 14 eвpo/ĸв. м, a дoxoднocттa e мeждy 8% и 8.5%.
Πaзapът нa oфиcи в Pyмъния e знaчитeлнo пo-гoлям, инвecтитopитe ca пoвeчe, a нaeмaтeлитe чecтo ca в пъти пo-гoлeми oт тeзи y нac. Haй-виcoĸитe нaeмни нивa дocтигaт дo 18-18.5 eвpo/ĸв. м, a дoxoднocттa e пo-ниcĸa - oĸoлo 7.5-8%.

Кой е новият инвеститор Old Mutual Group

Навлизането на Old Mutual Group на имотния пазар в България идва в момент, в който англо-южноафриканската инвестиционна, спестовна, застрахователна и банкова група е в процес на преструктуриране на бизнеса си. В края на 2016 г. холдингът обяви, че ще раздели дейностите си, тъй като регулаторните промени са направили управлението на разнообразните й бизнеси твърде сложно. При обявяването на годишните си резултати за миналата година от групата съобщиха, че очакват обособяването на четирите й основни подразделения - Old Mutual Emerging Markets, в което са събрани дейностите на развиващите се пазари, южноафриканската банкова група Nedbank Group и звената за управление на чужди средства Old Mutual Wealth и за управление на активи Old Mutual Asset Management - в самостоятелни компании да стане факт до края на 2018 г.
За миналата година групата отчита 22% ръст на оперативната си печалба до 2 млрд. паунда. Към края на 2017 г. управляваните от Old Mutual Asset Management активи достигат 138.5 млрд. паунда, като се увеличават с 20% на годишна база, става ясно от годишния финансов отчет за 2017 г.
Най-големият акционер в Old Mutual е южноафриканската квазипублична инвестиционна структура Public Investment Corporation (PIC), която е водещата група за управление на активи в страната и отговаря за инвестициите в държавния Пенсионен фонд на служителите в Южна Африка. PIC притежава големи акционерни участия в няколко южноафрикански компании, включително и 10.86% от Old Mutual.
Едноименният инвестиционен фонд на южноафриканския милиардер и филантроп Алан Грей държи 4.64% от капитала, а 4.02% са собственост на местната компания за управление на активи Coronation Asset Management. Сред акционерите на Old Mutual са и поделението на норвежката централна банка Norges Bank Investment Management, някои от най-големите фонд мениджъри като Vanguard Group и BlackRock, както и инвестиционният фонд State Street Global Advisors. Акциите на групата се търгуват на борсите в Лондон и Йоханесбург и са включени в британския борсов индекс FTSE 100. Пазарната й капитализация е 11.8 млрд. паунда.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg