Facebook YouTube
Регистрация

Областният управител Здравко Димитров се срещна с концесионера на Летище Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.05.2018, Автор: Градът.бг
[1295 прочитания]

Фотограф: Областна администрация - Пловдив

Представители на Hainan Airport Group (Хайнан еърпорт груп), част от холдинга Hainan Group (Хайнан Груп), разговаряха с областния управител на Пловдив и споделиха своите планове за бъдещето на пловдивското летище. Хайнан еърпорт груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, притежава и контролния пакет акции от летище Frankfurt-Hahn airport. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града. Концесионерите обявиха, инвестиционните си намерения за развитие на Летище Пловдив, като тяхната цел е то да се превърне в хъб с пътнически и карго терминали.
Фотограф: Областна администрация - Пловдив

Китайската делегация се поинтересува и от темповете, с които върви реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград, както и състоянието на останалите транспортни коридори в областта. Областният управител изрази желание да организира работна среща, на която ще покани представители на  бизнеса от областта, които да дадат своите предложения и да очертаят очакванията си пред концесионерите на Летище Пловдив.
Фотограф: Градът.бг

В края на март с решение на Министерски съвет консорциум между китайската HNA Group (Хайнан Груп) и "Пловдив Еърпорт Инвест" бе определен за концесионер на пловдивския аеропорт след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизане в сила на Решението. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.
След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

Холдингът Хайнан Груп към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.  

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg