Facebook YouTube
Регистрация

Младен Цонев, изп. директор, ОРТ: Здравословната работна среда е водещ фактор в съвременния офис

В брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.05.2018, Автор: Градът.бг
[423 прочитания]

Фотограф: ОРТ

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Днес повече от всякога инвеститорите искат да изграждат атрактивна работна среда. Офисът става желано място за професионална реализация. Един значим компонент на пакета, предлаган на служителите, е качеството на работното място. Здравословната работна среда е водещ фактор и мебелите са от първостепенно значение. Би трябвало да разглеждаме ергономията много по-задълбочено - отвъд удобния стол, идеалната персонална работна височина на плота и лесния достъп до работните средства. Вече е необходимо да осигурим на работещите в офиса повече свобода на движението и възможност за работа в изправено положение на тялото. Именно тази възможност е от първостепенно значение за осигуряване на здравословни условия на труд.
Човешкото тяло не е приспособено за непрекъснат седеж на стола. Работа в изправено положение - поне 30 минути на всеки два часа, вече е стандарт за ергономия. Това вече е лесно постижимо, когато работната маса е електрифицирана за бърза промяна на работната височина. Само с един бутон плотът на масата може да бъде поставен в положение за работа в изправено положение. Имате на разположение и вградена памет за вашата индивидуална оптимална височина за работа в седнало и изправено положение, така че редуването на двете позиции е въпрос на няколко секунди. В добрите работни маси са вградени сензори, отчитащи наличие на препятствие при това движение - дори стъклена чаша, забравена на контейнера под бюрото, ще преустанови движението без счупване на стъклото. Познавам хора, които са недоумявали и дори отказвали да работят на такива бюра и впоследствие да ги използват с удоволствие в ежедневието.
Липсата на вредни емисии в мебелните материали отдавна е стандарт, регулиран от европейското законодателство, доставчиците са отговорни за това. Отговорностите на производителите на мебели и мебелни материали вече се разпростират до екологията и защитата на околната среда. Специален FSC сертификат обозначава произхода на съответните продукти и определя стандартите за екология в бранша.
Автор: ОРТ

Гъвкави и динамични пространства
В съвременните офиси има обособени многофункционални зони - едно и също пространство с различни предназначения. Това са преди всичко конферентни зали, които лесно могат да бъдат адаптирани към други функции - зала за обучение, за празнични мероприятия, зона за почивка. Естествен стремеж е компанията да оптимизира своите разходи и да използва офис пространството оптимално. Добър пример за лесна адаптивност и пестене на средства е продуктът SEATTABLE на ОРТ. Само за една секунда можете да превърнете конферентния стол в маса за обучение и обратно. Тази концепция се превърна в световен стандарт за мултифункционална мебел. Високите стандарти на интериорите в техните различни предназначения са истинско предизвикателство за архитектите и те се справят добре. Ангажимент на добрите фирми е да реализират безупречно красивите индивидуални идеи, а те са много.
Автор: ОРТ

Биофилен дизайн
Органичните форми и материали навлязоха трайно в архитектурата. Тяхната реализация невинаги означава високи разходи. Има много успешни приложения в офис пространствата, осъществени с достъпни средства. Може би това е най-краткият път за естетична наслада и добро настроение, породено от дизайна в интериорите на офисите.

Технологична интеграция
Съвременният офис е идеална среда за това. Едно високотехнологично работно място включва задължително електрифицирано бюро, лесно адаптивно към положението на тялото - седеж или изправен, за ергономично правилно положение. Контролерът за височина има биометричен изход и можете да проверите доколко здравословно ползвате тази функция. В удобна близост има необходимите електронни устройства и връзки с електрически мрежи. В добрите работни станции има вградени и други удобства - безжични зарядни устройства за мобилен телефон и дори за лаптоп - просто разполагате уреда над маркираното място на плота и зареждането започва автоматично. Конферентните маси са оборудвани с вградени устройства за конферентни разговори и монитори, които се извеждат при необходимост. Стъклените преградни стени на залите са с оптичен бистабилитет - можете да ги оставите напълно прозрачни или обратното - непрозрачни - управлението е дигитализирано и е приложение на мобилния телефон. Нещо повече - в стъклените преградни стени имате вградена мултимедия - презентацията изниква от видимо обикновеното стъкло. На мобилния си телефон можете да получите покана за среща - електронно са указани не само часът и името на залата, но ще намерите означено и вашето място. На конферентната маса ще намерите дисплей с вашето име и програмата на срещата. Това накратко са технологичните стандарти на модерния офис.
 
Уединение на работното място
Атрактивната работна среда е предпоставка за желана месторабота. Щастливият човек с желание ходи на работа и в края на деня с желание се прибира вкъщи. Не по-малко важно е офисът да предлага комфорт и удобства за работа и почивка. Смяната на работната обстановка допринася за повишена работоспособност и продуктивност. Време е за среща с колеги, да обсъдим проекта, добрите идеи, пътищата за неговата реализация - това е предназначението на зоните за неформална комуникация. Интериорът е нестандартен - кресла, шезлонги, защо не пясък и чадъри? Съчетани с приятна музика и топло осветление, място за драскане по стените - тези пространства оживяват и генерират страхотни идеи. Просто проверете. Оставете вашето въображение да създаде вълшебни места за разговори или индивидуална работа, размисъл, уединение. Създайте шумоизолирани пространства. Акустично активните материали могат да бъдат интегрирани в мебелите и декорацията на стените и тавана. Светлината има съществен принос за създаване на подходящата атмосфера на комфорт.

Брандирано работно място
Корпоративната идентичност е неразделна част от атмосферата на офиса и интериора. Логото на компанията, слоганът и корпоративните цветове са придружени с неформалното участие на корпоративните послания и философия. Те създават духа на офиса и са свързващото звено за хора, посветени на една кауза. Понякога в тези послания има поезия.
 
За компанията ОРТ ("Офисни разработки и технологии")
ОРТ ("Офисни разработки и технологии", също и на английски език ORT Office Research and Technology) е специализирана компания за изграждане на съвременни офиси. За 28 години създадохме над 30 000 вида стандартизирани и индивидуални продукти и обзаведохме офисите на повече от 15 000 клиента в България, осъществихме и много задгранични проекти в 70 страни по света. Имаме 350 патента за изобретения и търговски марки. Построихме нова модерна фабрика. Това, което ни прави щастливи, е да видим безупречно изградени офиси с атрактивна работна среда и добри специалисти в тях, които развиват и осъществяват своите бизнес планове. България е едно наистина добро място за това.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg