Facebook YouTube
Регистрация

В Бургас бе открит най-модерният плувен комплекс Парк "Арена ОЗК"

За изграждането и оборудването му са инвестирани 18,2 млн. лв. по финансовия инструмент JESSICA

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.05.2018, Автор: Градът.бг
[1048 прочитания]

Фотограф: Община Бургас

С красив воден спектакъл на 11 май официално бе открит най-модерният плувен комплекс в страната Парк "Арена ОЗК" – Бургас. На церемонията присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители, общински съветници и спортни деятели.
Фотограф: МРРБ

Плувният комплекс отговаря на най-високите изисквания на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига.

"Това е новият дом на плуването в Бургас - не само на спортистите, но и на всички граждани, които искат да плуват за здраве или да се забавляват. Това стана възможно с финансовата подкрепа на програма JESSICA. В една съвременна обстановка с нови технологии ще имаме възможност да покрием всички изисквания за различни международни състезания", каза при откриването на Парк "Арена ОЗК" - Бургас кметът Димитър Николов.

За изграждането и оборудването на комплекса са инвестирани 18,2 млн. лв., осигурени от ОП "Регионално развитие" 2007-2013, Регионален фонд за градско развитие и Община Бургас. Главен проектант на спортния комплекс е проф. арх. Бойко Кадинов. Изпълнител е консорциум "БУРГАС СПОРТ 2016", в който участват "Джи Пи Груп"," АБ инвест НН", "Арете строй", "Алфа Билд Инженеринг".
Фотограф: Община Бургас

Модерният мултифункционален комплекс е ситуиран на мястото на бившата плувна база "Славейков", която не функционира от 2003 г. 
Парк "Арена ОЗК" разполага с басейн с олимпийски размери. С дълбочината си от 2 до 3 метра и дължина от 50 метра, той отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига. В него може да се провеждат състезания от най-висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.
Фотограф: Община Бургас

Басейнът е съоръжен с подвижна платформа, която позволява разделяна на пространството в зависимост от необходимата дължина за провеждане на различни водни спортове. Водното пространство може да бъде разделено на 10 коридора с дължина от 50 метра за 14 човека. С помощта на платформата то може да се преобразува на 20 коридора от по 25 метра с капацитет за 7 души в коридор.
Фотограф: Община Бургас

Залата предлага много добри условия за зрителите на спортните надпревари. Тя е оборудвана с 1200 седалки. Допълнителни места са обособени за хората с увреждания. На тяхно разположение са и два асансьора за по-лесно придвижване към местата за наблюдение.

В останалата си част комплексът разполага с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала с най-нови уреди - Tehno Gym. На разположение на посетителите има парна баня и сауна, както и зона за отдих с възможност за занимания на открито - йога, аеробика, каланетика и футбол, танци и други занимания.
Облагородена е цялата прилежаща територия и са изградени паркинги за над 250 автомобила. Разкрити са и нови 27 работни места.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg