Facebook YouTube
Регистрация

Финалист на MIPIM AWARDS 2018: Европейската централа на Bloomberg

Четете в новия брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.05.2018, Автор: Градът.бг
[459 прочитания]

Фотограф: Foster

Четете в новия брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Инвеститор - Bloomberg LP
Проект - Норман Фостър
РЗП - 102 190 кв.м
Завършване - 2017
Работни места - 6700
Сертификация - BREEAM - Outstanding

Централният офис за Европа на финансовата агенция Bloomberg е разположена на възможно най-ключовата локация в цяла Европа - близо до катедралата "Сейнт Пол" и до сградата на Bank of England. Формата, силуетът и материалите са максимално адаптирани към средата и времето си - естествено продължение на лондонското Сити, отличен пример за устойчиво строителство с най-високия възможен рейтинг за офис сграда - BREEAM Outstanding.
Автор: Foster

Автор: Foster

Дванадесетдекаровият терен всъщност представлява район между четири уличи и включва две сгради, съединени с мостове над пешеходна аркада над Уотлинг стрийт, която всъщност следва маршрута на стар римски път. Bloomberg Arcade вече е ключова дестинация за посетителите на Ситито, с ресторанти и кафета на партера зад вълнообразна фасада под покрита колонада. Три малки обществени площада от всяка страна на аркада и пред входа на сградата осигуряват нови публични площи в сърцето на Ситито.
Автор: Foster

Автор: Foster

Впечатляващата фасада е дефинирана от варовикова рамка със серия от едромащабна бронзова решетка от външната страна на стъклената фасада. Те осигуряват визуална йерархия на сградата и ритъм, като варират в мащаб и гъстота по всяка от фасадите в зависимост от ориентацията и слънчевата експозиция, като в същото време остават неразделна част от естествената вентилационна система на сградата.
Автор: Foster

Автор: Foster

Изкуството има централна роля в проекта - с големи композиции вътре и около сградата. Добър пример са водните скулптури в три части на Кристина Иглесиас - "Забравени мечти", с алюзия за старата рекичка Уолбрук, която някога е протичала през това място. Те дефинират публичните пространства от всяка страна на Bloomberg Arcade. Новият проект връща археологическите останки на римския храм на оригиналното им място в рамките на нов експозиционен и културен център, който има за задача да даде на посетителите възможност за пълно потапяне в атмосферата и да съживи историята на района.
Основният вход в комплекса е пунктиран от малка порта на мястото на срещата на две от крилата на сградата, които оформят нов градски площад. За да пристигне до главния вход, посетителят преминава през фоайе, преди да бъде "въвлечен" във "Водовъртежа" - впечатляващо пространство с двойна височина, оформено от три наклонени огънати дървени равнини. От там високоскоростни напълно остъклени уникални асансьорни кабини с уникални напълно скрити механизми - друга иновация, специално разработена за сградата, отвеждат всеки директно на шестия етаж.
[[img:3177564]]
Автор: Foster

Характерно за системата от ценности на Bloomberg, двуетажният "килер" на шестия етаж е сърцето на сградата и отразява значението на споделянето и сътрудничеството в корпоративната етика. Преминаването на всеки през тези специфични пространства увеличава възможността за среща и неформални разговори.
Автор: Foster

Автор: Foster

Специфична вписана рампа с непрекъсната триизмерна рамка преминава през цялата височина на сградата и освен че добавя характерен впечатляващ пространствен ефект, тя е място за срещи с възможност за кратки непринудени спирки за разговори с колеги, без да се затруднява движението на хората.
Автор: Foster

Концепцията за екипна работа и сътрудничество преминава през планирането на всеки етаж и на работните места. Офис мебели с възможност за промяна на височината са организирани в групи за до шест души и дават възможност за уединение, персонализация, добро усещане и сътрудничество. Таванът е друг уникален и иновативен елемент, специално разработен за сградата със специални полирани алуминиеви панели от "венчелистчета", които изпълняват различни роли и превръщат стандартния офис таван в интегрирана система - дизайнерски финишен елемент, визуална рефлексия и приглушаване на светлината, елементи на охлаждащата система и акустично омекотяване.
 
 
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg