Facebook YouTube
Регистрация

Unique Estates: Лек ръст в цените на луксозните имоти през 2018 г.

Ограниченото предлагане лимитира активността при продажбите през 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.05.2018, Автор: Градът.бг
[389 прочитания]
 

 
Фотограф: Unique Estates

 Пазарът на луксозни имоти остава активен и запазва инерцията си от 2017 г. през първото тримесечие на 2018 г., показват данни на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates. 
Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел, посочват от компанията. Затова се прогнозира, че през годината ще има лек ръст в цените, а броят на сделките ще се запази около нивата от миналата година.
В периода януари-март 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 000 евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел, показват данните на Unique Estates.
Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са главно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена.
"През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки", коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.
Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, най-вече за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.
Според статистиката на компанията относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие са били и южните райони на София, около бул. "България", както и кварталите по Витошката яка. Там продажбите са основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.
В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500–800 000 евро, сделките през първото тримесечие са били значително по-малко. Това е в резултат на слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите.
Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и "умно" управление на имота.
За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т.нар. Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.
От компанията отбелязват, че остава висок  и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1,5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.
През първото тримесечие се забелязва и продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м, като в района на Докторски паметник нивата са около 2700 евро/кв. м.
При наемите обаче има друга тенденция. Засиленото предлагане на имоти под наем доведе до спад на цените спрямо миналата година, посочват от Unique Estates. През 2017 г. се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София, заради Председателството на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г. През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива, отчитат от компанията. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу.
Прогнозата на Unique Estates за 2018 г. е ограниченото предлагане да повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти, докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg