Facebook YouTube
Регистрация

Италианският архитект Данте Бенини: Можем да направим света по-добро място за живеене

На 10 май от 11 часа в Аула Максима е официалната церемония за удостояване с "Доктор Хонорис Кауза на УАСГ"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.05.2018, Автор: Градът.бг
[715 прочитания]
 

 
Фотограф: Gradat.bg

Не сме лекари и няма да спасим света, но можем да го направим по-добро място за живеене. Живях девет години в Бразилия, дипломен ръководител ми беше Оскар Нимайер, проектантът на град Бразилия, и когато се върнах в Италия, установих, е моята работа няма достатъчна стойност и че трябва да специализирам. "Интериорен дизайнер" - това е архитект за вътрешен дизайн със сложното задължение да разпредели възможно най-добре пространството в дома. Моите професори ме учеха, че пространството е илюзията, която се получава в човешкото съзнание. Вие сте хората, които трябва да накарате един човек да мечтае, дори да има 50 кв. м жилище. Ето това означава да бъдеш архитект вътрешен дизайн. Архитектът може да бъде добър само ако познава технологията на материалите. "Какво е интериорът" беше темата на лекцията на Данте Бенини пред архитекти и студенти във вторник в УАСГ, илюстрирана с проекти на известния архитект от 1972 г. насам. Италианският архитект е в България по покана на Камарата на архитектите в България - Регионална колегия София област, и Университета по архитектура строителство и геодезия.
Фотограф: Градът.бг


На 9 май от 18 ч. в зала 230 на УАСГ е лекцията на арх. Бенини "Защо небостъргачите", а на 10 май от 11 часа в Аула Максима е официалната церемония по удостояването му с "Доктор Хонорис Кауза на УАСГ" едновременно с връчване на дипломите на архитекти и урбанисти от випуск 2018. Две стажантски места ще обяви вечерта от 18 часа в зала 230 на УАСГ арх. Бенини по време на своето участие в дискусията "Практикуването на професията "Архитект" в Италия".

Данте Бенини е роден през 1947 г. и започва своето професионално обучение във Венеция под ръководството на Карло Скарпа, продължава в Англия за да се дипломира през 1979 г. като архитект от Федералния университет на Бразилия като ученик на Оскар Нимайер. През 1978 г. работи като гост архитект в офиса на Франк О. Гери в Санта Моника – Калифорния. Създава Dante Benini Ingex Архитектура с офиси в Сао Паоло и Милано. През 1997 г. основава Dante O. Benini & Partners Architects, което ръководи и в момента с общо 60 професионалисти. Работи съвместно с Франк О. Гери, Ричард Майер, Даниел Либескинд, бюра като Аруп и много други. В момента изпълнява различни проекти в Милано, Лондон, Истанбул и цял свят в сферите на  архитектура, градоустройство, интериорен и яхтен дизайн - цялостни проекти за градски райони, проекти за големи компании, промишлени лаборатории и търговски центрове, частни клубове, къщи и яхти.

Има издадени 7 книги, а за неговата работа са написани статии и критики от значими професионалисти и архитектурни критици в едни от най-престижните световни издания.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg