Facebook YouTube
Регистрация

Фасадната обвивка на съвременните офис сгради се нуждае от специални познания и холистичен подход

Технологичната революция и фасадите– тенденции и предизвикателства пред строители и инвеститори се разисква по време на годишната конференция "Инвестиции и строителство на офис сгради 2018"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.04.2018, Автор: Светла Добрева
[942 прочитания]
Участниците в панел 3 "Технологична революция и фасади" (отляво надясно): инж. Тодор Димитров, технически консултант в Алукьонигщал; инж. Елин Диков, маркетинг мениджър на Corel 67; инж. Венета Новакова,R&D директор на ETEM Group; арх. Димитър Кацаров, Starh (модератор); инж. Патрик Беул, мениджър продажби в Rieder; Христо Щерев, зам.-председател на Сдружение "Български врати, прозорци и фасади"; арх. Ангел Захариев, управител на "AиА Архитекти"

Участниците в панел 3 "Технологична революция и фасади" (отляво надясно): инж. Тодор Димитров, технически консултант в Алукьонигщал; инж. Елин Диков, маркетинг мениджър на Corel 67; инж. Венета Новакова,R&D директор на ETEM Group; арх. Димитър Кацаров, Starh (модератор); инж. Патрик Беул, мениджър продажби в Rieder; Христо Щерев, зам.-председател на Сдружение "Български врати, прозорци и фасади"; арх. Ангел Захариев, управител на "AиА Архитекти"
Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Градът.бг
Изискванията към фасадите на съвременните сгради много се промениха през последните години. Сградната обвивка освен модерна визия, вече има все повече функции - слънцезащита, естествена климатизация, генериране на енергия, удължаване на експлоатацията и др. Чрез добър проект и правилно подбрани материали може да се осигурят здравословна и безопасна работна среда, оптимална температура, регулиране на количеството светлина в съответствие с нуждите и значително намаляване на нивото на шум. Има голяма нужда от специалисти във фасадния инженеринг, и актуализирани норми и стандарти за безопасно остъкляване, споделиха участниците в третия панел "Технологична революция и фасади" на годишната конференция "Инвестиции и строителство на офис сгради 2018", част от Building Innovation Forum Series 2018, организирана от Градът Медиа Груп, на 17 април в Sofia Event Center. Професионалният форум предоставя платформа на водещи участници от индустрията с цел преглед на най-важните процеси и тенденции, свързани с реализацията на успешната офис сграда.
Фотограф: Градът.бг

Сградната обвивка е сложен елемент, изискващ специални познания и компетенции, посочи инж. Венета Новакова,R&D директор на ETEM Group и председател на Асоциацията за фасаден инженеринг. Все повече се наблюдава тенденция да се търси специалист фасаден инженер за проектиране на по-сложните обвивки на сградите. Много важен е холистичният подход към фасадите. За целта са необходими мултидисциплинарни познания, екип от архитекти и инженери по всички специалности да работят съвместно още на етап идейна фаза. Основните изисквания за правилния избор на фасада, са: структурна устойчивост; weather performance; сигурност и безопасност; построимост и устойчивост; екологично въздействие; тестове и валидиране.
Пожаробезопасността е изключително важен елемент от проекта за сградна обвивка, на който трябва да се обърне внимание още в начален етап на проектиране, което включва добре разработени детайли и много ясно дефиниране на основните характеристики на материалите, които предстои да бъдат вложени, посочи инж. Венета Новакова. Все по-голямо предизвикателство са сложните геометрични форми и сигурността на обитателите, което налага индивидуален подход и съответно BIM моделите и фасадния инженеринг, коментира тя.
Фотограф: ETEM

Радостни сме, че инвеститорът на "Капитал форт" се довери на ЕТЕМ и за следващата си 202-метрова офис сграда "Скай форт". Работим в мултидисциплинарен екип с проектантите от "АиА Архитекти", което минимизира значително възможността от грешки. На национално равнище фасадният инженеринг бележи развитие, в два от нашите университети – УАСГ и ВСУ "Любен Каравелов", има такава дисциплина в магистърските програми. С оглед на професионално развитие на този технологичен сегмент сред повече специалисти създадохме и Асоциацията по фасаден инженеринг, изтъкна инж. Венета Новакова.
Фотограф: Градът.бг

Началния стадий на проучване и проектиране е рашаващ за крайния успех на проекта, подчерта и инж. Тодор Димитров, технически консултант в Алукьонигщал. Фасадният инженеринг в България претърпява развитие.
Фотограф: Alukonigstahl

От една страна повишените изисквания за енергийна ефективност, отключва редица промени в изискванията за качество при изпълнението на фасадите. От друга страна интеграцията на функционалните компоненти в сградите е ключово не само за повишаване на комфорта на обитаване, но влияе пряко както на първоначалната инвестиция в отделните компоненти, така и на експлоатационните разходи за дълъг период от време. Инж. Тодор Димитров посочи най-важните показатели за подобряване на прозоречните и фасадни системи. На първо място стои стремежът към намаляване на сеченията на профилните системи при едновременно запазване или подобряване на коефициентите на топлопреминаване. Това цели удовлетворяване на архитектурните стремежи към "леки" остъкления с минимален дял на видими рамки. Като пример посочи офис сградата на BG Agro – Варна. Друга засилваща се тенденция се наблюдава в архитектурния стремеж към все по-големи габаритни размери на крилата за врати и прозорци. Повишава се търсенето на профилни системи със завишени топлоизолационни характеристики. В този смисъл се наблюдава развитие в правилната посока.
Като цяло квалификацията все още не е на необходимото ниво, изтъкна инж. Димитров. Образователната система не дава необходимото ниво на квалификация в областта на фасадния инженеринг, макар да се правят стъпки в правилната посока, като се обособяват обучителни центрове, които често се базират на частна инициатива.
Фотограф: Градът.бг

Значението и функциите на фасадата са приоритетни за една висока сграда, коментира арх. Ангел Захариев, управител на проектантско студио "AиА Архитекти". Технологичният прогрес във всички сфери се развива на висока скорост, и строителната индустрия не бива да изостава. Парадоксът при офис сградите, е че процесът на реализация е много дълъг – от градоустройството до въвеждане в експлоатация минават три години.
Sky Fort е най-високата сграда от комплекса Sofia Capital City, както и в София и България. Първият истински бъл­гарски небостъргач предста­влява офисна кула с общо 49 надземни нива и 3 подземни етажа, и височина от 202 м.
Фотограф: АиА Архитекти

Тенденциите са като в автомобилостроенето – сградите стават все по къстъмизирани, и по-нестандартни. Това означава, че проектите трябва да се мислят в перспектива, с най-ново поколение сградните технологии. При високите сгради трябва да се мисли едновременно от маркиране на пространството и създаване на идентичност в градския силует, през композицията на различните обеми и материали до конкретните изпипани детайли на фасадата. Всичко трябва да е внимателно премислено и подчинено на една цялостна концепция за въздействието на сградата. Решаването на тези проблеми върви ръка за ръка с решаването на техническите проблеми при фасадите на високите сгради: ветровото натоварване, сеизмичната устойчивост, енергоефективността, гледките и комфорта на обитателите, технологичност на изпълнение, дълготрайност на материалите и поддръжката.
Фотограф: Градът.бг

В обвивката на сградата трябва да се влагат само материали с оценено съответствие, заяви Христо Щерев, зам.-председател на сдружение "Български врати, прозорци и фасади". Специалистите по фасаден инженеринг трябва да се включат в проектирането на сградата на много ранен етап. Навременният избор на правилните материали спестява много разходи за постигане на търсените характеристики и желаната архитектурна визия.
Прозорците и стъклените окачени фасади съставят т.нар. прозрачна ограждаща повърхност на една сграда и имат съществено значение за намаляване загубата на енергия и за осигуряване на подходящ климат за обитаване в помещенията – те определят количеството пропусната и отразена енергия, светлина и т.н. Когато говорим за качествена дограма и фасада, е важно да се съобразим както с енергийните характеристики на прозорците, така и с тяхната статика, за да може да се гарантира сигурността и дълготрайността им, посочи Христо Щерев. Той заяви, че сдружението активно работи с КАБ, КСБ и Асоциацията по фасаден инженеринг, за развитие на фасадния сектор. Считаме, че с въвеждането на длъжността фасаден инженер и стартиралите магистърски програми в най-скоро време браншът ще има на разположение обучени лица, които ще попълнят празнотата, която съществува между архитектурния проект и техническия, който следва да бъде предоставен на фирмата, която ще изпълнява фасадата, каза в заключение инж. Щерев.
Фотограф: Градът.бг

Инж. Елин Диков, маркетинг мениджър на Corel 67 презентира възможностите на вентилируемите фасади от керамика, HPL, фибро-цимент и композитни панели, които разработва и доставя компанията. Той обърна специално внимание на добрите качества на фасадите от фиброциментови плоскости Еquitone – изключително лек материал, позволява движение на плоскостите в три равнини, и придава изключителна подвижност на фасадите.
Фотограф: Corel 67

Говорим за екологичен фиброцимент, без азбест, с големи разнообразия на цветове и варианти на повърхността: - гладки, едноцветни повърхности с "антиграфити" покритие; повърхност тип "надраскана", панели оцветени "в масата", вълнообразни плоскости.
Композитните плоскости Reynobond с кевларено покритие пък са единствените алуминиеви фасадни панели, одобрени в Маями, щата Флорида, поради изключителната им устойчивост на урагани и агресивна, солена вода.
Фотограф: Градът.бг

Инж. Патрик Беул, старши мениджър продажби на Rieder Smart Elements в Австрия и Германия представи приложението на триизмерни стъклофибърни бетонни фасадни панели. Този иновационен продукт се нарича fibreC 3D и позволява на архитекти и инвеститори да проектират и използват фасадни елементи с напълно свободна форма и сложна геометрия.Те са изключително здрави, едва 13 мм тънки, и създават голяма свобода за проектиране на индивидуални фасади. Така, с гамата си от иновативни фасадни продукти, Rieder съчетава гъвкавост, естетика и интелигентност в облицоването на сгради.
Фотограф: Rieder

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg