Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Здравко Здравков: До 6 месеца ще са готови две наредби към ЗУЗСО – за градската среда и за транспортните проучвания

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.04.2018, Автор: Милена Василева
[1329 прочитания]

Фотограф: градът.бг

Главният архитект на Столична община откри годишната конференция "Инвестиции в строителство на офис сгради". Той напомни, че най-големият потенциал на града са бившите индустриални зони, направи преглед на приетия Закон за устройство и застрояване на Столична община /ЗУЗСО/ и оповести, че по новите две наредби към ЗУЗСО - за градската среда и за транспортните проучвания, вече се работи и те ще бъдат завършени до 6 месеца. Общият устройствен план на София ще бъде променен след приемане на Визия за София.

Новата наредба за градската среда
ще регламентира всички елементи на градското обзавеждане. Ще работим, за тях през следващите 6 месеца. Започваме работа по зоните 2 и 4, за които съществено сме проучили фасадите, местата на климатиците, когато реконструкциите на партерните етажи станат задължителни, да отговорим на очакванията на хората, каза главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Нужно е да се дефинират изискванията за лятна, зимна градина, за тентите, за цветните решения, дърво и цикли нямат място там, обясни конкретните мерки арх. Здравков
Нова наредба за преместваемите съоръжения и рекламата вече е внесена за обсъждане, напомни главният архитект.

Наредба за транспортните проучвания
Тя важи за сгради над 20 хил. кв. м и 75 м височина. Трябва да отговорим на три условия, каза арх. Здравков: как и кой ще дава анализа – дирекцията по транспорт и транспортни комуникации на зам.-кмета Евгени Крусев, кой ще прави проучванията и специализирания софтуер. Третият въпрос, на който следва да се даде отговор е кой ще проверява. Тази наредба също ще бъде готова до 7 месеца.

Арх. Здравков припомни измененията в ЗУЗСО
Измененията включват регламентиране на зони, в които няма да има ограничение на височината на сградите, като НС реши те да бъдат определени допълнително чрез процедура на изменение на Общия устройствен план (ОУП). Той ще бъде изменен след приемане на Визията на София
Височината на сградите в центъра на София няма да надвишават 50 метра, а в зоната около южната дъга на столицата 15 метра.
В останалите части на столицата максималната височина на застрояване е предвидена да бъде 75 метра, като на сградите, които надвишават 50 метра ще бъде задължително изготвяне на транспортен анализ.
Нов регламент има и за озеленяването.
Метростанциите са генератор за изграждане на високи сгради - на 400 м от центъра на перона на МС могат да бъдат изграждани 100-метрови сгради, но при спазване на правилата за отстояния.
Зоните за високи сгпади ще бъдат определени с промени в ОУП на София, което ще стане след приемането на Визия за София, уточни арх. Здравков.
Въведени са правила за тези територии, за които досега нямаше ограничения, напомни отново арх. Здравков.
По отношение на районите предстои промяна на Закона за териториалното деление на Столична община. Ще се конкретизират границите между районите Витоша и Панчарево, както и между Люлин, Овча купел и Банкя. Подобни промени ще се направят и в големите градове на страната.
Фотограф: градът.бг

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg