Facebook YouTube
Регистрация

Първият хотел "Мариот" в България - в "Ай Тауър" на пл. "Македония"

Черноморската банка за търговия и развитие и Пощенска банка финансират италианската "Айтауър Дивелъпмънт" със заем за 58.3 млн. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.04.2018, Автор: Градът.бг
[2600 прочитания]

Фотограф: Иво Пантелеев

Заем за 58 300 000 евро със срок от 12 години получи италианският инвеститор "Айтауър Дивелъпмънт". Споразумението за финансиране на строителството на първия нов хотел "Мариот" в България подписаха Черноморската банка за търговия и развитие ЧБТР и Пощенска банка. 32 млн. евро са от осигурени от ЧБТР, защото целта на нашата банка е да насърчава развитието в страните от черноморския регион, изтъкна нейният президент Ишан Угур Деликанли. Очаква се хотелът да осигури по-големи възможности за нарастващия туристически сектор в София и за конферентния туризъм. Нека България и в бъдеще да бъде считана за едно добро място за инвестциии, изтъкна министърът на финансите Владислав Горанов. Туристите в България вече надхвърлят местното население, отбеляза в своето поздравление до участниците министърът на туризма Николина Ангелкова.
Момент от подписването: Пол Розенберг, директор международно развитие за Европа, Marriott International, Петя Димитрова, гл. изп. директор на Пощенска банка, Ишан Угур Деликанли, президент на ЧБТР, Виторио Горри, изп. директор на компанията инвеститор "Айтауър"

Фотограф: Градът.бг

Сделката е знакова за България, такива мащабни проекти не са много в една от най-централните зони на столицата, подчерта Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

Проектът беше замислен още през 2006 г., когато състоянието на пазара беше съвсем различно, заяви Виторио Горри, председател на борда и изпълнителен директор на I Tower Development. Общата стойност на инвестицията е 100 млн. евро. Ние вярвахме в потенциала на този проект и имахме търпението да изчакаме през цялото това време. Искам да благодаря на отличните екипи, които ще участват в реализацията - главният изпълнител е австрийската Strabag, проектант е водещото италианско бюро Proger (с партньор български екип с ръководител арх. Иво Пантелеев).

От години търсехме подходящ партньор в София. Локацията е прекрасна и сме много доволни от проекта за тази многофункционална кула. От дизайнерска гледна точка сградата ще бъде уникална и ще комбинира модернизъм, местни особености, култура и история, с дизайна е ангажирано лондонското бюро RPW, заяви Пол Розенберг, директор на международното развитие за Европа на Мариот Интернешънъл. През последните години компанията придоби Starwoods, с което портфолиото от хотелски брандове се увеличи до 23. Стратегията на компанията включва стъпване в столицата на държавата с марката Marriott, по-късно можем да помислим за Пловдив, Варна и Черноморието, защо не и в планинските курорти в зависимост от търсенето и пазара, уточни Розенберг.

Хотелът в София трябва да бъде завършен през 2020 г. върху 4,6 дка на мястото на изгорелия софийски цирк до пл. "Македония", предвидената височина е 107 метра в непосредствена близост с кулите на Синдикалния дом (88 м) и на "Сити Тауър" (74 м). Разрешителното за строеж предвижда 30-етажна сграда с три подземни нива с около 85 хил. кв. м разгъната площ - хотел с 210 единични и двойни стаи, СПА център с фитнес зала и басейн, бална зала и няколко ресторанта, включително панорамен на последния 30-и етаж, с капацитет от 80 места и тераса, като визията също ще бъде леко изменена след промени от НАГ през 2017 г. На последните десет етажа ще има 60 големи панорамни жилища със статут на апартхотел според последните концептуални идеи.
Етикети: Ай Тауър, Мариот

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg