Facebook YouTube
Регистрация

Пазарът предпочита сгради с доказани устойчиви характеристики и сертификати

Това заключиха участниците в кръгла маса "Устойчиви инвестиционни проекти - връзката между строителството и зелената икономика"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.04.2018, Автор: Градът.бг
[1258 прочитания]

Фотограф: BGBC

Предстои още много работа по пазарната трансформация и успешното, градивно устойчиво развитие у нас, но предпоставките за това съществуват. С прогресивни механизми за финансиране, интерес от страна на местното и държавно управление, наличност на експертиза и търсене от страна на бизнеса, устойчивото строителство на нови обекти, както и устойчива реконструкция на съществуващи такива, е въпрос на подобрено взаимодействие между секторите, отворен диалог и сътрудничество. Това са някои от изводите, които направиха участниците в кръгла маса "Устойчиви инвестиционни проекти - връзката между строителството и зелената икономика" на 27 март, организирана от Българския съвет за устойчиво развитие с подкрепата на Зелена София със специални гости от Европейската банка за възстaновяване и развитие. Събитието бе открито от арх. Весела Вълчева-МакГий, Председател на БСУР, Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България, и арх. Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София".
Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

Гостите се запознаха с новата финансова програма "Преход към зелена икономика", представена от ЕБВР, както и с тенденциите към кръгова и нисковъглеродна икономика в Европа, представени от Джеймс Дринкуотър - директор на Европейската Мрежа към Световния Съвет за Устойчиво Развитие, който подчерта че Европейската комисия възлага все по-голяма отговорност на съветите за устойчиво развитие да спомогнат пазарът да направи необходимия преход в сградния сектор. По новата програма на ЕБВР се отпуска финансиране за 15 млрд. евро, което цели стимулиране на нисковъглеродната икономика чрез инвестиране в устойчиви проекти. Експертите в сектори туризъм, недвижими имоти и климатични промени от централния офис на ЕБВР в Лондон - Александър Хаджииванов и Руслан Шопов, представиха информация за програмата и техническата експертна помощ, които банката предлага.
Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

Контекста в София постави Елица Панайотова, координатор на Проект Зелена София, която разказа за различните инициативи и цели на Столична община, която се стреми да изгради цялостна стратегия за устойчиво развитие и да кандидатсва за престижната награда на ЕК "Зелена Столица на Европа". Панайотова подчерта, че София е подходящ кандидат, тъй като целта на конкурса е да мобилизира градове със сериозни предизвикателства да изготвят концепция, обхващаща 12 различни индикатора за устойчиво развитие.
Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

Успешен български пример за проект по програма "Преход към зелена икономика" представи Добрин Стайков – управляващ директор на "Ей Джи Кепитъл", който показа различните преимущества на "Полиграфия офис център" в процес на сертифициране по американската система LEED. Александър Танев, оперативен директор, "Полиграфия Офис Център", даде примери за предизвикателствата и добавената стойност, които носи процесът на сертифициране за съществуващата част на офис центъра.
Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

Фотограф: BGBC

По време на последвалия дискусионен панел бяха обсъдени предимствата на устойчивите сгради, както и развитието на този сектор на недвижимите имоти у нас. Участие взеха Иглика Йорданова, директор на "Колиърс България", Иван Велков, зам.-председател на Столичен общински съвет, Руслан Шопов, Александър Танев и Джеймс Дринкуотър. Дискусията беше водена от Весела Вълчева-МакГий. Въпреки че според участниците пазарът търси и предпочита сгради с доказани устойчиви характеристики и сертификати, липсата на държавен регламент забавя масовата реализация на зелени проекти.

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg