Facebook YouTube
Регистрация

Влязоха в сила промените в ЗУЗСО

Височината на сградите в центъра на София няма да надвишават 50 метра

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.04.2018, Автор: Градът.бг
[2265 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Официално влязоха в сила промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). Те бяха окончателно приети от Народното събрание (НС) на второ четене на 28 март 2018 г. и обнародвани в държавен вестник на 10 април.

Измененията включват регламентиране на зони, в които няма да има ограничение на височината на сградите, като НС реши те да бъдат определени допълнително чрез процедура на изменение на Общия устройствен план (ОУП). Височината на сградите в центъра на София няма да надвишават 50 метра, а в зоната около южната дъга на столицата 15 метра. В останалите части на столицата максималната височина на застрояване е предвидена да бъде 75 метра, като на сградите, които надвишават 50 метра ще бъде задължително изготвяне на транспортен анализ, гласят още промените.

Друга важна поправка в закона е забраната да могат да бъдат променяни подробните устройствени планове за жилищните комплекси в срок от 5 години след приемането им. Изключение могат да правят само промени в Общия устройствен план, с които би се променило предназначението на отделни зони.  

Инициативата за изменението на ЗУЗСО е на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Главния архитект Здравко Здравков и експертите на Направление "Архитектура и градоустройство".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg