Facebook YouTube
Регистрация

Търсят изпълнител за реставрация и реновиране на Градската художествена галерия в АИР "Старинен Пловдив"

С отпуснатите 1 млн. лв. се предвижда цялостно обновяване на старинната сграда, построена по проект на арх. Йосиф Шнитер

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.04.2018, Автор: Светла Добрева
[771 прочитания]

Фотограф: АРКО студио

С 1 млн. лв. ще бъде извършена реставрация и реновиране на Градската художествена галерия на ул. "Съборна" 14А в Стария Пловдив. Сградата, дело на арх.-инж. Йосиф Шнитер, е архитектурно-строителен паметник от "местно значение" и се нуждае от спешно ремонтиране на силно компрометираната фасада и подобряване на условията за експониране на множеството ценни експонати. Срокът за изпълнение на строително-възстановителните дейности е 10 месеца, а оферти за участие могат да се подават до 14 май в Градската художествена галерия.
Фотограф: АРКО студио

Проектът, разработен от екип на архитектурно студио "Арко" с водещи проектанти арх. Петко Костадинов, арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева, предвижда запазване на максимална автентичност на екстериора - възстановяване на оригиналните цветове на фасадата, реставриране на всички детайли с подходящи материали, подмяна на дограмата с нова дървена по съществуващия детайл, запазване параметрите на покрива и т.н. Библиотеката на втория етаж и част от подпокривния етаж се усвояват като експозиционни зали. Графичният кабинет на третия етаж се запазва като такъв.

По-сериозни промени ще се извършат в интериора, с оглед покриване на изискванията на съществуващите в момента законови наредби – за пожарна безопасност (добавяне на външна евакуационна метална стълба; изграждане на нова, метална стълба с противопожарно обезопасяване с димоуплътнени стъклени прегради към съответните нива); конструктивна устойчивост (подмяна на покривната конструкция); достъпност на средата (външна рампа и вътрешен асансьор с видима метална конструкция; нова организация на входното фоайе); осветление; вентилация и климатизация; звуко- и топлоизолираност и т.н.  Микроклиматът в сградата е многократно подобрен посредством обща климатична и вентилационна инсталация, която осигурява подходяща среда както за експониране, така и за обитаване на сградата. Окачените тавани се заменят с нови от гипсокартон, който успешно скрива новата ОВК инсталация – крайно необходима за успешното функциониране на галерията.
Фотограф: АРКО студио

Всички нови елементи се предвижда да бъдат изградени от естествени материали и то с минимална обработка, където е възможно. Това често е предпочитан способ в днешната реставраторска дейност – навярно защото намеква за неизбежността на намесите, в опит да се отдаде реверанс на културния паметник, но също така изключва възможността да се превърнат в евтина декорация, пастиш.

Предвижда се бъдещо ново застрояване – малка галерия за графика, която ще обогати пространствено и смислово площадното пространство пред галерията.
Фотограф: АРКО студио

На следващ етап проектът включва и благоустрояване на дворното пространство на Галерията и превръщането му в градина с открита експозиция.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg