Facebook YouTube
Регистрация

"Индустриален и логистичен парк – Бургас" - притегателен център за инвеститорите край морето

Четете в брой 1 на списание "Градът"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.04.2018, Автор: Радостина Попова
[1076 прочитания]
 

 
Фотограф: НКИЗ

Четете в брой 1 на списание "Градът"

"Индустриален и логистичен парк – Бургас" е сред успешните и атрактивни проекти, които привличат интереса на инвеститорите в морския регион. Над 80% от площта на зоната вече са заети. Сключени са договори с над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят обектите си. Част от тях ще открият производствените и логистичните си бази през 2018-2019 г. Това обясниха пред сп. "ГРАДЪТ" от "Индустриален и логистичен парк – Бургас" АД – съвместното дружество, което развива мащабния проект. В него участват община Бургас с 49% и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД с 51 процента.

 
Автор: НКИЗ


 Инвестиции

Общият размер на привлечените инвестиции в "Индустриален и логистичен парк – Бургас" надхвърля 80 млн. лева. През 2016 г. заработи първата производствена база в парка, разположена върху терен от 7000 кв.м. Инвестицията е на фирма "Хидробетон", която се занимава с производство на бетон, бетонови смеси и циментови замазки, транспортиране до обекта и полагане с бетонопомпи.

През миналата година на територията на индустриалната зона бе изграден сервизен и логистичен център на шведския автомобилен гигант "Волво груп". Инвестицията в обекта, който заема парцел с площ 8000 кв.м, надхвърля 2 млн. лева. В центъра се извършва обслужване, сервизиране и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките Volvo и Renault. Капацитетът на обслужване е 3040 камиона годишно.

Готови са и базите на "Премиум Кар Сервиз" (автосервизен център), "Термал Инженеринг" (отоплителни, климатични, вентилационни и др. инсталации) и " Зоомаркет" (храни за домашни любимци).

Компаниите, които изграждат своите обекти в момента, са:

 - "Тал Бургас" ООД – производствено-складов обект за алуминиева и PVC дограма, окачени фасади и др.

- "Козлодуй" ООД - производствено-складова база за метални изделия

- "Стиб-2" ООД – цех за месни продукти

- "Бързо хранене - Младост" ООД – цех за месо и месни заготовки

- "Тандем 1991" ЕООД – производствено-складов обект за сувенири и рекламни материали

- "Булпласт БГ 1" ЕООД – цех за алуминиева и PVC дограма, стъклопакети и др.

- Джей Ел Пи (JLP) – производство на хляб и хлебни изделия

- "Хит Строй К" ЕООД – производствено-складов обект за метални парапети

- "Асти груп" ООД - производствено-логистичен център за метални конструкции

- "Вихри" ЕООД - логистичен център със сервизна и административна сграда

- "Метал Инс" ЕООД - логистичен център за търговия с хранителни продукти

 

Сред фирмите, закупили терени в индустриалната зона, са още: "Сити-Газ" (производство на резервоари и цистерни за съхранение на пропан-бутан), "Ротопласт М" (ротационно леене на пластмасови изделия), "БМК Бургас" (производствено-складов обект за млечни продукти), "Хидротек" (производство на хидравлични системи), "Сигматек" (машинна обработка на метали, производство и ремонт на високотехнологични машини и механизми), "Фриго-Хим" (търговия с консумативи и компоненти за хладилна, климатична и автоклиматична техника), "Жо - 44" (производство и монтаж на промишлена вентилация), "Производство и международна логистика" ООД (преработвателен и логистичен център за складиране на зеленчукова продукция). Инвеститорите са на различен етап от реализация на своите проекти.

 
Автор: НКИЗ


 
Автор: НКИЗ


 
Автор: НКИЗ


 Местоположение

Индустриалният парк се намира на територията на Промишлена зона "Север" край Бургас. Паркът има стратегическо местоположение до товарна гара и разполага с директна жп линия и шосейна връзка до "Порт Бургас". Разположен е:

На 10 км от летище Бургас

На 4 км от пристанище Бургас

На 3 км от АМ "Тракия".

 Характеристики

"Индустриален и логистичен парк – Бургас" е насочен основно към нуждите на малкия и средния бизнес. Разположен е върху обща площ 240 декара. Парцелите са с различна големина, от 3 до 40 дка, като в зависимост от нуждите на инвеститора могат да бъдат разделяни или обединявани.

По-голяма част от имотите са с осигурена инфраструктура, която включва локално пътно платно, ВиК комуникации, електрозахранване, газифициране, противопожарни кранове, високоскоростен оптичен интернет.

Показателите на застрояване съгласно приетия ПУП-ПРЗ на зоната са:

 - Плътност на застрояване – 60% (минимална 40%)

- Максимална височина – до 20 м

- Кинт – 2.0.

Останалата част от територията е предвидена за озеленяване, улици, паркоместа, за изграждане на трафопостове, комплекси за обществено обслужване и други обекти, свързани с успешното функциониране на зоната.

 

Инфраструктура

Довеждащата инфраструктура до самия индустриален парк е изградена от община Бургас. През последните години са реализирани ключови инфраструктурни проекти както за Бургас, така и за самата индустриална зона – например изграждането на пътен надлез "Запад" над товарна гара. Така връзката на парка и АМ "Тракия" стана директна, което е допълнително предимство за инвеститорите в зоната.

Дружеството изгражда със собствени средства вътрешна инфраструктура - вътрешни пътища и транспортни връзки, подземни и надземни комунални мрежи, пътно подравняване и планове на пътно разположение.

Осигурено е водоснабдяването - вътрешно разпределение, външни връзки, съоръжения за съхранение и пречистване, рециклиране, трансферни тръбопроводи. Създадена е отводнителна система, включваща защита от наводнения и вътрешно отводняване.

Изградени са всички телекомуникации - вътрешни и външни, до зоната е доведен високоскоростен оптичен интернет. Осигурени са енергоснабдяването и газификацията.

 

Планове за развитие

През 2018 г. ръководството на парка планира да построи довеждащата инфраструктура до индустриалните терени, за които има заявен инвеститорски интерес. До момента в зоната са изградени улици, локално пътно платно, улично осветление, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни съоръжения, трафопостове.

Изчерпването на капацитета от площи в ,,Индустриален и логистичен парк - Бургас" налага на акционерите Община Бургас и НКИЗ да търсят нови производствени терени.Затова през 2018 г. стартира разработването на втората фаза от проекта. Тя ще се реализира върху терен с площ от 600 дка в Промишлена зона ,,Юг" край морския град. 

Имотите ще са с различна големина, от 20 до 160 дка, като в зависимост от нуждите на инвеститора ще могат да се групират. Намеренията са тук да се изграждат съвременни предприятия за безвредни производства, складови и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg