Facebook YouTube
Регистрация

Окончателно - 75 м ще бъде максималната височина на сградите в по-голяма част от София, 100 м в близост до метростанция

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.03.2018, Автор: Христо Николов
[3188 прочитания]
В южните райони на София максималната височина на сградата ще бъде 75 м, а в кварталите от Витошката яка - 15 м.<br />

В южните райони на София максималната височина на сградата ще бъде 75 м, а в кварталите от Витошката яка - 15 м.

Снимка: gradat.bg

Максималната височина /кота корниз/ на новите сгради в по-голяма част на София ще бъде 75 метра. Ако теренът е близо до метростанция /до 400 м/, ще се позволяват обекти с височина до 100 метра, но само за районите извън централната градска част и южните квартали. Това решиха народните представители с приети на второ четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община /ЗУЗСО/.

Ограничението събра сериозна подкрепа при гласуването в пленарна зала - 88 депутати бяха "за", 7 - против и 9 - въздържали се. Текстовете са окончателни и ще влязат в сила в началото на април - след обнародването им в "Държавен вестник".

Депутатите наложиха следните ограничения за устройствените зони, в които не са посочени максимални стойности за кота корниз в приложението към закона:

- за територията на централната градска част - 50 метра с изключение на имотите, попадащи в зоната на новия делови център /край бул. "Тодор Александров"/;

- за територията, ограничена от Софийския околовръстен път, южна строителна граница на София и бул. "Цар Борис III" - 15 метра /това се отнася за кварталите от Витошката яка - "Бояна", "Драгалевци", "Симеоново" и др./.

- за урегулирани поземлени имоти в смесена многофункционална зона, които са с лице по улици от втори и трети клас на първостепенната улична мрежа и които попадат в 400-метровата зона, считано от средата на перона на съществуващите метростанции извън централна градска част и извън райони "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев" - 100 метра;

- за останалата част от територията - 75 метра.

Приетите ограничения се отнасят най-вече за смесените многофункционални зони /Смф/ и други устройствени зони, за които в момента няма максимални стойности на кота корниз. Депутатите приеха рестрикциите без дебати.

Ограниченията за височините бяха разработени от Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство" и внесени в парламента от група народни представители от ГЕРБ. Първоначалният вариант, приет от парламента на първо четене, даваше възможност в западните, северните и източните квартали на София да се строят сгради с височина до 125 метра. Предложението за 75-метровия таван беше внесено между първо и второ четене от председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/ и от Александър Ненков /ГЕРБ/.

Преди дни Ненков обясни, че са предложили по-рестриктивния вариант, защото "инвеститорският интерес към София е огромен и проектантите често намират вратички в закона, който трудно би могъл да обхване всяка една хипотеза."

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков обяви, че приема новия текст, а председателят на архитектурната комисия към Столичния общински съвет Силвия Христова коментира, че 75-метровата максимална височина напълно удовлетворява столичните общинари от ГЕРБ.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg