Facebook YouTube
Регистрация

Нови сгради в София с над 20 000 кв. м РЗП и 50 м височина - само ако инфраструктурата позволява

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.03.2018, Автор: Христо Николов
[1414 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Строителството на големи офис сгради, хотели, молове и болници в София вече ще се разрешава само при наличие на инфраструктура, която може да поеме транспортните потоци от и към обекта. Това гласят промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община /ЗУЗСО/, одобрени на второ четене от Народното събрание.

Точният текст гласи, че за одобряване на подробни устройствени планове, предвиждащи строителство на общественообслужващи сгради с разгъната застроена площ над 20 000 кв. м и/или височина над 50 м се изисква доказване на транспортно-комуникационно обезпечаване на територията. Това ще става въз основа на проучване, анализ и симулация на транспортното обслужване с отчитане на съществуващия и бъдещия трафик в достатъчен за обслужването обхват.

За да започне прилагането на новото изискване, Столичният общински съвет трябва да приеме наредба за извършване на проучване, анализ и симулация на транспортното обслужване. Наредбата следва да бъде приета в 6-месечен срок.

Депутатите решиха в София да бъдат обособени зони за много високо строителство /небостъргачи/, в които височината на сградите и плътността на застрояване няма да се ограничават. Посочването на конкретни зони и точните им граници обаче няма да бъде включено в ЗУЗСО, а ще се определи на по-късен етап. По думите на главния архитект на Столична община Здравко Здравков това ще стане с предстоящата актуализация на Общия устройствен план на София на база изводите, анализите и препоръките от инициативата "Визия за София".

Плътността и интензивността на застрояване в тези зони ще се определят и доказват с подробен устройствен план, включващ и работен устройствен план.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg