Facebook YouTube
Регистрация

Ивайло Митев, IDEA HOME: Философията ми е винаги да търсим пулса на пазара

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.03.2018, Автор: Градът.бг
[1047 прочитания]

Фотограф: IDEA HOME

Г-н Митев, новият ви проект Castanea Residence в София ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство със Столичната община. Разкажете повече за идеята?
Да, Castanea Residence е проект, който в голяма степен е провокиран от Столичната община в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и инициативата на районния кмет г-жа Христина Семерджиева. Администрацията на Столичната община, район "Овча купел", към настоящия момент е разположена в стара общинска сграда, в близост до бул. "Цар Борис III". Сградата е малка, нефункционална и трудно покрива нуждите на работещите. Вероятно това е и най-съществената причина да се потърси решение на този проблем. Така се е родила идеята да се намери подходящ имот, на който да бъде проектирана и построена нова, модерна сграда, която да отговаря на всички съвременни норми и стандарти.

Имайки подходящ имот и ясна представа какво искат да постигнат, от Столичната община обявиха търг, в който трябваше да се представят напълно разработени концепции за функционалност, както и търговско предложение с най-кратък срок за проектиране и изпълнение. В резултат на задълбочена работа на екипа ни IDEA HOME успя да предложи безупречно решение за функционалност и отлична търговска оферта. И ето днес говорим за Castanea Residence, проект със съвременна европейска визия, който ще бъде емблематичен за район "Овча Купел".

По какви текущи проекти работи компанията към момента и какви са плановете ви за следващите 1-2 години? Кои части на София представляват интерес за инвестиции и защо?
Работим по няколко проекта и всички са в столицата. Завършваме една трудна за изпълнение сграда, която до голяма степен беше предизвикателство за екипа ни преди всичко от логистична гледна точка, тъй като се намира на ъгъла на улиците "Пиротска" и "Отец Паисий". Тя е със запомняща се архитектура, решена в духа на стара София, с преобладаващи класически елементи и силно подчертана индивидуалност, постигната чрез нестандартно и много оригинално виждане на водещия проектант Крум Сергеев, който разположи асиметрично част от балконите на сградата, карайки фасадата да оживява.

Заедно с това в жк "Връбница" завършваме вход А на Home Residence Sofia и стартирахме изпълнението на вход Б. Сградата е модерна и внимателно интегрирана в контекста на жилищния комплекс с кубични форми и стегната линия. През април предстои първа копка на Castanea Residence, а в края на годината ще стартираме голям проект в близост до кръстовището на бул. "Цар Борис III" и "Пушкин".

Строително-инвестиционната компания IDEA HOME натрупа над 10 години опит. Какво се промени от първите години на дейността ви, как еволюира компанията?
Живеем в динамични времена. Всичко около нас се променя. Технологии, политики, кариери, световен ред, очаквания, всичко. Нашата задача е да сме в крак с времето. Аз съм маркетолог по образование и затова моята философия е да търсим пулса на пазара, защото и той се движи в съществени амплитуди и се налага своевременно да го преоценяваме.

Това, което със сигурност е различно днес, е опитът. С десетки сгради зад гърба ни натрупахме много ценен опит, който ползваме като солидна основа при оценката и подготовката за всеки наш следващ проект. Непроменени остават индивидуалното отношение към всеки наш клиент, както и ентусиазмът и стремежът ни да създаваме безупречни сгради.

Кои са най-важните фактори за реализацията на успешната жилищна сграда?
Често чувам, че строителството било проста работа. Ние, българите, сме известни с това, че еднакво добре разбираме от футбол, политика, аз мога да добавя и строителство. Вероятно преди години, когато започвахме, и аз съм мислил така, но днес от позиция на времето мога да кажа, че това е изключително сложен процес. За успешната реализация на един проект се изискват много неща. На първо място – отличен екип, освен това – много задълбочени анализи, добро планиране, качествена архитектура, изпълнение по най-високи стандарти и не на последно място – подходяща локация. Това са ключови елементи, в които ние търсим баланс и следваме неизменно при планирането и реализацията на всяка наша сграда.

Какво е мнението ви за промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с които ще се ограничи строителството на високи сгради в повечето части на столицата и ще се обособят зони за високо строителство?
IDEA HOME е член на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). На нашите общи събрания през последните месеци ЗУЗСО е основна тема на дискусия. Моето лично мнение по този въпрос е, че и в закона за София, и в ЗУТ са необходими още много фини настройки. Много от предложените промени все още са дискусионни, въпреки че са приети на първо четене в парламента. Колективният орган на НАСП се стреми да дава внимателно обмислени и изведени от практиката предложения, които засега са добре приети от всички страни, натоварени с промените в закона.
Относно зоните за високо строителство, които се предвижда да бъдат обособени, смятам, че донякъде сме закъснели, защото между 1990 г. и 2010 г. се построиха много неща на парче. Причините за това са много и степенуването и приоритетизацията им е въпрос на задълбочен анализ. Внимателно обмислена градоустройствена и урбанизационна стратегия, отразяваща развитието на града за следващите 20 - 30 години е напълно задължителна, защото доброто градоустройство е една от основните характеристики на цивилизованите общества.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg