Facebook YouTube
Регистрация

Arco Real Estate: Търсенето на парцели за жилищно строителство ще расте през 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.03.2018, Автор: Градът.бг
[565 прочитания]

Снимка: gradat.bg

През 2018 г. търсенето на парцели за жилищно строителство ще продължи да се увеличава, въпреки лекото покачване на цените. Това прогнозират от Arco Real Estate - агенцията за недвижими имоти, която оперира в страната от 2006 г. и предлага широка гама от брокерски, оценителски и консултантски услуги на пазара.

Факторите, които влияят на поскъпването на терените в София и големите градове са няколко. Основният е дефицитът на нови жилищни имоти - по-голямото търсене от купувачите и по-малкото налично предлагане.

Ще продължат ли да се покачват цените?

Брокерите от Arco Real Estate са на мнение, че темпът на нарастване на цените на терените постепенно ще се успокои. Въпреки това търсенето на парцели за строителство на жилищни сгради в София ще продължи да се увеличава, тъй като инвеститорите следват желанията на хората, които искат да се сдобият с нов дом. Основен приоритет на инвеститорите и през тази година остава откриването на достатъчно големи по площ терени на атрактивни локации, които да задоволят нуждите на купувачите.

Засиленият интерес към покупка на нови жилища се дължи на по-добрия икономически микроклимат в страната, ниските лихви по ипотечни кредити, както и промяната в разбиранията на българския купувач към покупката на собствен имот. За разлика от преди няколко години клиентът сега е достатъчно информиран и търси да закупи жилище ново строителство, с по-голяма площ (двустайно, тристайно, многостайно или еднофамилна къща), със собствено паркомясто, на комуникативно място (в близост до метростанция, болници, училища, детски градини, зелени паркови площи, магазини), с бърза връзка до центъра на града.

Кои са най-предпочитаните квартали в столицата?

Най-висок остава интересът към покупка на жилища в централните части на София, южните и източните квартали, като най-търсените райони за 2017 г. са "Лозенец", "Зона Б-18", "Зона Б-5", "Кръстова вада", "Манастирски ливади - изток", кв. "Изгрев". Не липсва интерес и към по-нискобюджетните локации като "Надежда", "Люлин", "Овча купел".

Наред с повишеното търсене на терени за жилищни сгради, ще продължи да се увеличава и търсенето на парцели за изграждане на офис сгради в големите градове на страната, прогнозират консултантите. Търсенето на парцели за бизнес сгради е съсредоточено основно в София, Пловдив, Варна и Бургас, където икономическото развитие и аутсорсинг секторът бележат бум през последните години.

В заключениe

През 2018 година ще станем свидетели на увеличаващ се обем при строителството на жилищни и бизнес сгради, което респективно означава по-голям избор при търсенето и покупката на нов имот в София и големите градове, прогнозират от Arco Real Estate.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg