Facebook YouTube
Регистрация

Зоните за небостъргачи в София ще станат ясни най-рано в края на 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.03.2018, Автор: Христо Николов
[1549 прочитания]

Снимка: -

За поддръжниците на небостъргачи в София 8 март предложи една добра и една лоша новина.

Добрата е, че регионалната комисия в парламента гласува за второ четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община /ЗУЗСО/, с които в София ще бъдат регламентирани зони за много високо строителство. Лошата е, че най-рано в края на 2018 г. ще стане ясно колко ще бъдат зоните за небостъргачи в столицата и какви ще са точните им граници.

В новите устройствени зони за много високо строителство височината на сградите и плътността на застрояване няма да се ограничават, гласят приетите днес текстове в ЗУЗСО. Плътността и интензивността на застрояване в тези зони ще се определят и доказват с подробен устройствен план, включващ и работен устройствен план.

Първоначалното предложение на Столична община, прието на първо четене, беше в закона да се дефинират две зони за много високо строителство, вкл. техните граници -  двустранно на Околовръстното шосе при жк "Люлин" и двустранно на бул. "Цариградско шосе" между 7-и километър и р. Искър. Между първо и второ четене обаче председателят на регионалната комисия Искрен Веселинов и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков предлагат посочването на конкретни зони и техните граници да отпадне от разпоредбите.

"Приемаме предложението в закона да не бъдат фиксирани "високи" устройствени зони, а това да стане с предстоящото изменение на Общия устройствен план на Столична община. Това ще стане на база внимателен анализ след приемане на "Визия за София" /инициативата за дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии/. Дали зоните за небостъргачи ще бъдат една, две или три, дали ще се спазят нашите предложения - ще стане ясно при актуализацията на ОУП", обяви главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Той добави, че логиката на депутатите е добра, тъй като дефинирането на точни граници в закона в този момент би довело до спекулации с недвижими имоти.

Председателят на архитектурната комисия към Столичния общински съвет Силвия Христова потвърди, че зоните за много високо строителство /брой и граници/ ще бъдат определени с изменението на ОУП на Столична община, което ще се извърши след изработването на "Визия за София".

Депутатът Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че по-коректно е бъдещите зони за небостъргачи да бъдат посочени с изработването на нов ОУП на София, за което вече била задействана процедурата. По думите му териториите за много високо строителство и границите им ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет.


През юли 2017 г. стана ясно, че ОУП на Столична община ще бъде актуализиран на база резултатите от инициативата "Визия за София". Дългосрочната Визия за развитие на София и крайградските територии има за цел да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на града: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани.

В рамките на Визията ще се анализира моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050 г. По план "Визия за София" се очаква да бъде приета от Столичния общински съвет през есента на 2018 г., за да служи като платформа за развитието на София и да сложи началото на устойчива система за дълготрайно взаимодействие.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg