Facebook YouTube
Регистрация

Почти сигурно: 75 метра ще бъде максималната височина на новите сгради в София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.03.2018, Автор: Христо Николов
[1203 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Максималната височина на новите сгради в по-голяма част от София да бъде 75 метра. Това ограничение в Закона за устройството и застрояването на Столична община най-вероятно ще бъде прието от Народното събрание до края на месец март.

Днес регионалната комисия в парламента прие част от новите текстове за второ четене. Предложението за 75-метровия таван бе направено между първо и второ четене от председателя на комисията Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/ и от Александър Ненков /ГЕРБ/. То ще бъде подложено на гласуване в комисия следващата седмица. Рестрикцията ще важи за всички устройствени зони, в които сега не са посочени максимални стойности на кота корниз. Това са най-вече смесените многофункционални зони /Смф/, някои зони за обществено обслужващи дейности и други специфични територии.

В централната градска част на София максималната кота корниз ще бъде 50 метра, а в кварталите от Витошката яка /"Бояна", "Драгалевци", "Симеоново"/ - 15 метра. Тези стойности отново ще се отнасят само за зони, в които досега не са действали ограничения за височината.

Първоначалният вариант, разработен от Столична община и НАГ, внесен от група депутати от ГЕРБ и приет на първо четене от парламента, даваше възможност в западните, северните и източните квартали на София да се строят сгради с височина до 125 м.

"Предложихме по-рестриктивен таван на кота корниз - 75 метра, защото инвеститорският интерес към София е огромен и проектантите често намират вратички в закона, който трудно би могъл да обхване всяка една хипотеза", обясни Александър Ненков пред журналисти.

"Всички са съгласни с тезата, че трябва да има ограничения във височините. Приемаме текста на депутатите Веселинов/Ненков, въпреки че той е по-консервативен от нашия", заяви главният архитект на Столична община Здравко Здравков пред регионалната комисия.

"Предложението за 75-метрово ограничение на височината в по-голямата част на София е чудесно, напълно ни удовлетворява. Тези промени са изключително важни, защото решават всички наболели проблеми - с високото строителство, с транспортната обезпеченост на високите сгради и на тези с над 20 000 кв. м РЗП", коментира Силвия Христова, председател на комисията по устройство на територията и архитектура към Столичния общински съвет.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg