Facebook YouTube
Регистрация

В модерна галерия се преустройва бившият детмаг "Снежанка" в Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.03.2018, Автор: Градът.бг
[643 прочитания]

Фотограф: Арко студио

"Галерия 2019" е предложението за име на новото пространството на бившия детмаг "Снежанка", което Община Пловдив ще използва за изложби и изкуство. Техническият проект бе представен от ръководителя на екипа арх. Петко Костадинов от "Арко Студио" в присъствието на кмета Иван Тотев и заместник-кмета Александър Държиков. В проектанския колектив участват още арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Ангел Чоруков.
Галерията ще е на обща площ от 1000 кв. метра и ще се ситуира на два етажа. Пространството ще бъде запазено в цялост. Залата на втория етаж ще може да се разделя на две по-малки посредством подвижна стена, като там ще има и малка зала за конференции. Там ще има изградени и големи широки колони, които също ще се използват за поставяне на картини.
Фотограф: Арко Студио

Предвижда се да има зала за подготовка на картини, рецепция, зона за разглеждане на каталози, голям асансьор, който да побира до 18 човека, както и големи картини.
Ще бъде положена специална винилова подова настилка върху саморазливна замазка.

Специално осветление със статични и подвижни прожектори ще осигуряват добрата видимост, като допълнително такова ще има и за всяка картина. Целта е да се постигне равномерно осветление, което е близо до дневна светлина.

"В проекта сме включили и 4-метрова плътна стена, която ще се използва за проектиране на видеоизложби", заяви арх. Костадинов. На общо 4 места ще бъдат поставени мултимедии. Сигурността на експонатите ще бъде осигурена чрез цялостна система за видеонаблюдение с десетки камери и спазване на необходимите изисквания дори за микросредата на въздуха.
Фотограф: Арко Студио

Галерията няма да има постоянна изложба. Тя ще се използва срещу заплащане на база на тарифа, която ще бъде определена от Общинския съвет. Ще бъде управлявана от Община Пловдив или подчинена структура. Няма да се дава за управление от частно дружество или фондация. Това ще е справедливо спрямо другите частни галерии, които се намират в непосредствена близост.

Кметът Иван Тотев заяви, че ще следи за обратната връзка от гражданите за други предложения за име на галерията, така че всеки, който иска, може да даде своята идея.
"Водим преговори и за участие на международни изложби. Фондация "Пловдив 2019" вече има многократни запитвания за условията за ползване", уточни Иван Тотев. Той изрази надежда международна изложба на световноизвестен художник от ранга на Рембранд да гостува в Пловдив, което ще е наистина голям успех за града.
Сегашният вид на бившия детмаг Снежанка

Фотограф: Община Пловдив

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg