Facebook YouTube
Регистрация

Colliers: През 2018 г. се очаква засилен инвестиционен интерес към офиси, хотели, индустриални и логистични площи

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 02.03.2018, Автор: Градът.бг
[881 прочитания]

Снимка: -

Изминалата 2017 г. е рекордна за инвестиционния пазар на недвижими имоти в България - общата стойност на сключените сделки е 957 млн. евро. Седемдесет процента от този обем се дължи на продажбата на търговски центрове. Това показва доклад на консултантската компания Colliers International.

За сравнение, равносметката за 2016 г. показва 262 млн. евро общо стойност на сделките, а за предкризисната 2007 г. - 594 млн. евро.

През 2017 г. международните купувачи надминават българските инвеститори като дял от всички сделки, с което обръщат тренда от 2012 г., отбелязват експертите. Южноафриканските инвеститори навлизат по-активно и на българския пазар, като през 2017 г. имат заслуга за 71% от общия обем транзакции. Сред по-значимите сделки с купувачи от ЮАР може да се отбележат тези за мол Paradise Center, "Сердика Център", The Mall, "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора".

Източник - Colliers International

[-]

Консултантите коментират, че се запазва тенденцията от 2016 г. инвестиционният обем от сделки с имоти, генериращи доход /83%/, да е по-голям от този на активите, придобити със спекулативна цел /12%/ или закупени за собствено ползване /5%/. Друг извод от доклада: сключените мащабни сделки с качествени активи, генериращи доход, водят до леко понижаване на нивата на възвръщаемост. При търговските площи те спадат от 8,5% през 2016 г. на 7,25% през 2017 г. В офис сектора се променят от 8,50% на 8,25%, а при индустриалните площи се понижават от 11% на 10%.

Източник - Colliers International

[-]

От Colliers International правят и следните прогнози за 2018 г.:
- след силната година на транзакции с търговски центрове се очаква засилен интерес и към останалите сегменти на пазара - офиси, индустриални и логистични площи, хотели;

- през 2018 г. обемът на инвестиционните транзакции не се очаква да надмине този от 2017 г., освен ако някой от придобитите активи през миналата година не се препродаде;

- през първата половина на 2018 г. се очаква лихвите по кредити да продължат да падат, а наличният заемен капитал за придобивания да остане стабилен. Все още по-ниският брой институционални инвеститори спрямо другите държави от региона поставя България в по-малко благоприятна позиция от тях. Предимство на страната ни остава силното търсене от крайни ползватели, което от своя страна засилва интереса към още инвестиции.

Източник - Colliers International

[-]


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg